Alkohol postaje najbolji "prijatelj" mostarskoj mladeži

alkohol, pivo, pivo, hercegovačko pivo, Stadion HŠK Zrinjski, plemićko pivo, pivo, zdravlje, pivo, studenti, Široki Brijeg, pivo, činjenice, pivo, BEZ ALKOHOLA, žene, izumi

Gotovo je nevjerojatno koliko se u današnjem društvu zanemaruje ovaj problem koji redovito ruši domove i snove brojnih obitelji. Da je nekontrolirano pijančenje u današnje vrijeme postalo, slobodno možemo reći, popularno i društveno prihvatljivo, možemo vidjeti i na ulicama vlastitog grada.

Alkoholizam među mladima

Ne samo da se na ulicama Mostara redovito mogu vidjeti, nazovimo ih tako, stari pijanci, u kasnim noćnim satima ili, prikladnije rečeno, ranim jutarnjim, u ovom gradu se mogu vidjeti i brojni mladi ljudi, nerijetko i oni koji nisu ni punoljetni, kako se jedva kreću od pijanstva. Na ovaj problem redovito upozorava i Nada Matović, voditeljica Obiteljske škole za prevenciju i izvanbolničko liječenje alkoholne i kockarske ovisnosti, koja djeluje unutar Zajednice klubova liječenih alkoholičara HNŽ-a. Prema njezinim riječima, navedena zajednica trenutačno broji oko 110 registriranih ovisnika, čije čitave obitelji sudjeluju u programu liječenja, a taj broj ne uključuje nijednu maloljetnu osobu. Kaže kako taj podatak definitivno nije odraz stvarnog stanja, jer je nekontrolirano pijančenje među omladinom svugdje prisutno, u što se svatko može lako i uvjeriti.
“Porast alkoholizma među mladim ljudima je ogroman, a to se može vidjeti u brojnim mostarskim kafićima, klubovima i diskotekama”, kazala je Matović za Dnevni list.
Odbijen program prevencije
Nažalost, izgleda da nekima nije ni u interesu da se ova problematika ublaži. Kako kaže Matović, predstavnici Zajednice klubova liječeni alkoholičara HNŽ-a su nedavno kreirali program primarne prevencije raznih ovisnosti koji je federalno resorno ministarstvo vrlo lako odbilo.
“To je program koji bi se trebao provoditi u vrtićima i školama kako bi se djeci već u najranijim godinama ukazalo na štetnosti raznih poroka. U istom smo ponudili model programa koji provodimo s djecom naših liječenih alkoholičara, ali on je, nažalost, odbijen”, kazala je Matović. Iako joj je jedan sjajan projekt odbijen, Zajednica klubova liječeni alkoholičara HNŽ-a nastavlja sa svojim dosadašnjim programima, u kojima se s djecom liječenih alkoholičara intenzivno radi, kako ne bi pošla krivim stopama svojih roditelja, prenosi mostarski dnevni list.