Alkohol postaje najbolji "prijatelj" mostarskoj mladeži

Alkohol postaje najbolji "prijatelj" mostarskoj mladeži

Gotovo je nevjerojatno koliko se u današnjem društvu zanemaruje ovaj problem koji redovito ruši domove i snove brojnih obitelji. Da je nekontrolirano pijančenje u današnje vrijeme postalo, slobodno možemo reći, popularno i društveno prihvatljivo, možemo vidjeti i na ulicama vlastitog grada.

Alkoholizam među mladima

Ne samo da se na ulicama Mostara redovito mogu vidjeti, nazovimo ih tako, stari pijanci, u kasnim noćnim satima ili, prikladnije rečeno, ranim jutarnjim, u ovom gradu se mogu vidjeti i brojni mladi ljudi, nerijetko i oni koji nisu ni punoljetni, kako se jedva kreću od pijanstva. Na ovaj problem redovito upozorava i Nada Matović, voditeljica Obiteljske škole za prevenciju i izvanbolničko liječenje alkoholne i kockarske ovisnosti, koja djeluje unutar Zajednice klubova liječenih alkoholičara HNŽ-a. Prema njezinim riječima, navedena zajednica trenutačno broji oko 110 registriranih ovisnika, čije čitave obitelji sudjeluju u programu liječenja, a taj broj ne uključuje nijednu maloljetnu osobu. Kaže kako taj podatak definitivno nije odraz stvarnog stanja, jer je nekontrolirano pijančenje među omladinom svugdje prisutno, u što se svatko može lako i uvjeriti.
“Porast alkoholizma među mladim ljudima je ogroman, a to se može vidjeti u brojnim mostarskim kafićima, klubovima i diskotekama”, kazala je Matović za Dnevni list.
Odbijen program prevencije
Nažalost, izgleda da nekima nije ni u interesu da se ova problematika ublaži. Kako kaže Matović, predstavnici Zajednice klubova liječeni alkoholičara HNŽ-a su nedavno kreirali program primarne prevencije raznih ovisnosti koji je federalno resorno ministarstvo vrlo lako odbilo.
“To je program koji bi se trebao provoditi u vrtićima i školama kako bi se djeci već u najranijim godinama ukazalo na štetnosti raznih poroka. U istom smo ponudili model programa koji provodimo s djecom naših liječenih alkoholičara, ali on je, nažalost, odbijen”, kazala je Matović. Iako joj je jedan sjajan projekt odbijen, Zajednica klubova liječeni alkoholičara HNŽ-a nastavlja sa svojim dosadašnjim programima, u kojima se s djecom liječenih alkoholičara intenzivno radi, kako ne bi pošla krivim stopama svojih roditelja, prenosi mostarski dnevni list.