Ako nestane prostora na staroj kirurgiji, oboljeli će u hotel Ero

Hotel Ero
Hotel Ero

U Bosni i Hercegovini do jučer poslijepodne broj zaraženih od virusa korona popeo se na 63, od čega 45 u Republici Srpskoj i 18 u Federaciji BiH.

Najveći broj zaraženih je u Banjoj Luci – 35 osobe, dvije u Čelincu, te po jedna osoba u Laktašima, Srpcu, Prnjavoru, Modriči, Prijedoru, Ribniku, Kozarskoj Dubici i Bijeljini. U Federaciji BiH petoro zaraženih je u Mostaru, četvoro u Konjicu, četvoro u Zenici, po jedna u Bihaću, Tešnju, Doboju, Orašju.

Testiraju se kontakti

U Mostaru su jučer registrirane još dvije osobe zaražene virusom korona i u pitanju su kontakti od supruge prvog potvrđenog pacijenta, dok su u Konjicu pozitivne četiri osobe koje su imale kontakt sa poslovnim čovjekom iz Srbije koji je boravio na proslavi poduzeća ”Igman” u Konjicu, rečeno je jučer na konferenciji za novinare Kriznog stožera Hercegovačko-neretvanske županije.

Šef Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar Jurica Arapović rekao je da su novi potvrđeni slučajevi u Mostaru dobro i u kućnoj su izolaciji. ”Što se tiče prvog bolesnika, on je stabilno, na podršci je kisikom. Porodilja je dobro. Beba je dobro i u samoizolaciji”, rekao je dr. Arapović. On je kazao da je u Mostaru do sada testirano 59 osoba – što kontakata, što bolesnika sa sumnjom na COVID -19.

"Imamo puno kontakata, za sada se ne odlučujemo na testiranje, već samo na samoizolaciju. Imamo još četiri pozitivna na COVID -19 iz Konjica. Epidemiološka situacija u Konjicu nema nikakve veze sa onom u Mostaru. Radi se o dva žarišta", naveo je dr. Arapović.

On je naveo da i dalje nemaju podatak da je prvi potvrđeni pacijent u Mostaru bio van granica BiH, ali da je on zasad nulti dok se ne nađe tko je bio njegov prvi kontakt. Dr Arapović je dodao da se popisuje šezdesetak osoba koje su bile primarni kontakti od prve tri potvrđene osobe u Mostaru.

Dr. Arapović je rekao da će porodilište u SKB počinje raditi sutra, te da su roditelje koje su bile na odjelu stavljene u samoizolaciju. Prema njegovim riječima cijela stara zgrada stare kirurgije u Mostaru bit će pretvorena u Kliniku za pozitivne na COVID-19, a ako bude potrebe i hotel ”Ero” će biti stavljen u funkciju oboljelih.

U Mostaru je 26 medicinskih radnika također u samoizolaciji.

"Već imamo mrežu kontakata koje nisu vezani s obitelji prvih zaraženih i sada je bitno pokriti sve kontakte i ograničiti epidemiju i širenje. Neminovno je da će biti još bolesnika, da će biti težih bolesnika. Nema panike, ako ste bili u kontaktu ostanite u samoizolaciji", naveo je on.

Pooštravaju se mjere

Direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a Nermin Avdić kazao je kako će se mjere svakodnevno mijenjati da bi se život mogao normalno odvijati.

"Ozbiljnost situacije je velika, ali nam panika ne treba. Slušanje preporuka je izuzetno važno. Izdano je 436 rješenja za samoizolaciju, 163 rješenja u zadnja 24 sata. Inspektori i policija su na terenu, prati se dali se ljudi pridržavaju samoizolacije", kazao je dr. Avdić.

Što se tiče četiri osobe u Konjicu, Avdić je kazao da je pronađen nulti koji je državljanin Srbije i da su svi zaraženi bili u kontaktu s njim. 

"Sada radimo sa svim kontaktima i probat ćemo prekinuti lanac širenja. Rade se novi brisevi i analize. Radimo po svim epidemiološkim pravilima, ali imamo neodgovornih pojedinaca. Testiramo prve kontakte, jer jednostavno ne možemo sve, nemao kapaciteta, vrlo smo ograničeni. Ostali idu u samoizolaciji", kazao je drAvdić.  

On je naveo da će Krizni stožer pooštriti mjere i apelirao na građane da ostaju kod kuće, da se što manje kreću, da obavljaju samo osnovne radnje.

Krizni Stožer Grada Mostara tek izdao naredbu da se vozi smeće

U svim gradovima i općinama u BiH krizni stožeri su u stalnom zasjedanju, a tamo gdje su zabilježeni slučajevi zaraze poduzimaju se brojne mjere. Iako je u Mostaru registrirano pet slučajeva zaraze virusom COVID-19 Stožer Grada Mostara još se nije obratio javnosti, osim putem priopćenja. Ono što je također poražavajuće i alarmantno jeste da su brojne ulice i naselja u Mostaru zatrpane smeće zbog nedavne blokade deponije ”Uborak”.  Stožer civilne zaštite Grada Mostara tek jučer izdao naredbu komunalnim poduzećima da odmah započnu provođenje pojačanih izvanrednih mjera odvoza smeća i dezinfekciju površina.

Šeranić: Sve oboljele osobe imale su kontakt s osobama iz inozemstva.

Prema posljednjim informacijama broj oboljelih od koronavirusa u Republici Srpskoj popeo se na 45, potvrdio je ovu informaciju ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić.

Kazao je da su jučer testirali 50 osoba i da je od tih 50, 16 bilo pozitivno na koronavirus.

"Sve oboljele osobe imale su kontakt s osobama iz inozemstva. Njih 12 je iz Banje Luke i po jedna iz Prijedora, Ribnika, Kozarske Dubice i Bijeljine", rekao je ministar zdravstva RS-a Alen Šeranić.

Od 16 oboljelih deset je žena i šest muškaraca.

"Šest žena je srednje životne dobi, dvije su mlađe životne dobi i dvije su starije životne dobi. O muškaraca pet je srednje životne dobi i jedan mlađe životne dobi. Dvije žene bit će prebačena na odjel oboljeli od koronavirusa i dobrog su zdravstvenog stanja. Osoba iz Prijedora smještena u bolnicu i ima lakšu zdravstvenu sliku, dok je jedna osoba srednje kliničke slike", rekao je Šeranić.

On je naveo da je devet slučajeva vezano za treći klaster u Banjoj Luci.

“Troje od njih 16 je iz Banje Luke, ali su vezani za pojedinačne slučajeve”, rekao je on.

Šeranić je rekao da niko od zaraženih nije životno ugrožen.