FOTO  MOSTAR Velika akcija zbog organiziranog kriminala

Akcija FUP-a u Mostaru
Ilustracija/hercegovina.info

Policijski službenici Federalne uprave policije danas su u Mostaru započeli aktivnosti na realizaciji operativno taktičke akcije kodnog naziva „STEP“, zbog organiziranog kriminala, odnosno neovlaštene prooizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, kao i teških krađa.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na temelju naredbe Županijskog suda u Mostaru vrše se pretresi na 11 lokacija na području Mostara, te je uhićeno 10 osoba iz Mostara inicijala A.D. (1981.), A.D. (1982.), S.D. (1994.), D.G. (1972.), G.O (1985.) , M.Š. (1990.), G.M. (1980.), D.P. (1978.), J.K. (1975.) i D.P. (1982.) zbog postojanja osnova sumnje na izvršenje navedenih kaznenih djela. Navedene osobe su od ranije poznate policijskim i pravosudnim organima kao višestuki povratnici u vršenju kaznenih djela, zbog čega su i više puta osuđivani.

Navedene osobe se sumnjiče da su na području Hercegovačko-neretvanske županije organizirali kriminalnu grupu s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, na čijem je čelu A.D.. Navedena organizirana kriminalna grupa je u posljednjih dvije godine kontinuirano vršila nabavku opojne droge na njima poznat način i od njima poznatih osoba sa drugih područja, te istu ilegalno dovozili u Mostar radi dalje preprodaje. Nakon nabavke veće količine droge istu su prepakivali, a potom preprodavali konzumentima sa područja Hercegovačko-neretvanske županije i šire.


Na opisani način je navedena organizirana grupa u posljednjih šest mjeseci zadokumentirana u sklopu ove istrage da je izvršila nabavku i preprodaju veće količine opojne droge „Heroin“ a koja je imala značajnu uličnu vrijednost.


Pored navedenog određeni članovi organizovane kriminalne grupe su zadokumentirani i da su izvršili u Mostaru tešku krađu većeg broja klima uređaja koje su potom preprodali trećim licima iz Mostara, kao i druge dragocjenosti koje su otuđivali iz privatnih stanova.


Prilikom pretresa do sada je pronađena veća količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „Heroin“ i odeređena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „Kokain“, vage za precizno vaganje, određena količina oružja i streljiva, sredstva za pakovanje i vaganje, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim kaznenim djelima.


U sklopu ove šestomjesečne istage policijski službenici Federalne uprave policije su dana 19.06.2020. godine uhitili osobe K.T. i B.S., dana 16.06.2020. godine lica K.J. i G.O., dana 16.07.2020. osobe D.G. i I.V.. Kod svih osoba je prilikom pretresa pronađena i oduzeta određena količina narkotičkih sredstava „Heroin“, „Cannabis Sativa L“, „Heptanon“, “Metadon”, digitalne vage, veća količina novca u različitim apoenima i valutama, oružje i municija, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim kaznenim djelima.


Uhićene osobe će nakon kriminalističke obrade i zakonskom roku biti predane na daljnju nadležnost Županijskom tužiteljstvu HNŽ-a, pod čijim se nadzorom i provodi akcija. 

Značajnu podršku prilikom realizacije ove opeativne akcije dali su pripadnici Interventne jedinice Minstarstva unutarnjih poslova HNŽ-a, priopćio je FUP.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.