MOSTAR Broj kaznenih djela u porastu, najviše onih vezanih za drogu

Policija Španjolski trg
Hercegovina.info

Broj prijavljenih kaznenih djela u Mostaru veći je za 12,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Podatak je to iz Izvješća Policijske uprave (PU) Mostar dostavljenom Gradskom vijeću Grada Mostara na posljednjoj sjednici.

Najuočljiviji je rast izvršenja kaznenih djela vezanih za drogu gdje se bilježi rast od čak 125 posto, zatim 'Krivotvorenje novca' s porastom za 100 posto, 'Krađe' bilježe povećanje od 85 posto, 'Razbojništva' 80 posto, 'Nasilničko ponašanje' 33,3 posto te 'Ugrožavanje sigurnosti' koje bilježi 20 posto rasta.

Na istoj razini su ostale 'Krađe vozila', 'Nasilje u obitelji', 'Eksplozije' i 'Napadi na službene osobe'.

Smanjenje je najuočljivije kod pojavnih oblika 'Krađe tablica' gdje se bilježi pad od -75 posto, zatim 'Teške krađe' za -42,9 posto, 'Upotreba vatrenog oružja' s padom od -33,3 posto, 'Lakše tjelesne ozljede' s padom od -25 posto, 'Oštećenja tuđe stvari' s padom od -9,3 posto te 'Provale' koje bilježe pad od -4 posto.

Kada su u pitanju sankcionirana kaznena djela, broj ovih kaznenih djela u odnosi na isto razdoblje prošle godine na razini PU Mostar je više za 18,26 posto. U strukturi ovih sankcioniranih kaznenih djela u 'Kaznena djela protiv imovine' spada 68,38 svih podnesenih kaznenih djela, potom slijede 'Kaznena djela protiv sigurnosti javnog prometa' 7,35 posto. U kaznena djela iz drugih zakona spada njih 7,35 posto.

Treba istaknuti i da je Odjel kriminalističke policije (OKP) PU, uz suradnju s nadležnim Policijskom postajom PU Mostar, uspješno provodila posebno planirane aktivnosti s ciljem rješavanja krađa, teških krađa i razbojništava, koja su u posljednje vrijeme počinjeni na području PU Mostar.

Migranti su u prva četiri mjeseca počinili devet kaznenih djela. Radi se o krađi hrane, odjeće i obuće, razbijanja stakala na vratima i prozorima objekata. Prethodnu godinu je karakteriziralo 11 kaznenih djela, od čega tri tučnjave između migranata u kojima su ubodne rane imala dva migranta, krađe mobitela, oštećenja vrata i prozora na objektima u kojim nitko ne boravi. Svi migranti su muškarci starosne dobi između 16 i 40 godina.

U prva četiri mjeseca 2021. godine na području Mostara, službenici Policijske uprave Mostar su evidentirali 136 kaznenih djela, što je za oko 18 posto više nego u istom razdoblju prošle godine kada je evidentirano 115 kaznenih djela.

Od navedenog broja, u 57 slučajeva radilo se o kaznenim djelima po poznatom počinitelju, a u 79 slučajeva o kaznenim djelima izvršenim po nepoznatom počinitelju.

Odnos kaznenih djela po poznatom izvršitelju u odnosu na kaznena djela po nepoznatom počinitelju u 2021. godini je 41,91 posto po poznatom počinitelju i oko 58 posto po nepoznatom počinitelju.

Najveći broj kaznenih djela u navedenom razdoblju su 'Teške krađe' (51 ili 37,5 posto) od ukupnog broja izvršenih kaznenih djela na području Mostara. Broj prijavljenih osoba koji su izvršitelji kaznenih djela (KD) je 76, od kojih je 13 osoba povratnici u izvršenju kaznenih djela. Od 76 počinitelja KD prema 10 počinitelja je primjenjena mjera lišavanja slobode.

I u navedenom razdoblju se posebno ističu KD protiv imovine kojih je evidentirano 93, što je oko 68 posto od ukupno počinjenih kaznenih djela, navedeno je u izvješću Policijske uprave Mostar prema Gradskom vijeću Mostara.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.