FOTO/VIDEO  Mostar: 17 godina od terorističkog napada auto bombom u Splitskoj ulici

auto bomba, splitska ulica, Mostar, bomba, teroristički napad
"Dana 18.09. 1997. godine, u 23.40 sati u Splitskoj ulici, u blizini ulaza br. 9 (prolaz iz Splitske ulice prema zgradi Policije), NN počinitelji su prouzročili eksploziju jake razorne moći, na mjestu uz sami stambeni blok, pri čemu je ranjeno, po podacima sa Kirurškog odjela KB Mostar, 29 osoba, od kojih su dvije u težem stanju, te je jedna otpremljena u KBC Split. Među ranjenim osobama nalaze se i tri djelatnika PU Mostar, koji su radili na osiguranju zgrade PU Mostar." - Stoji u, tada, strogo povjerljivom policijskom izvješću vezanom za ovaj napad koji je uprije 15 godina uzdrmao Mostar i čitavu državu.

Tada su se na mjestu događaja prvi pojavili pripadnici SFOR-a koji su stigli odmah nakon same eksplozije, što je u policijskom izviješću ocijenjeno kao "indikativno". Na licu mjesta bili su nazočni i djelatnici međunarodne policije - IPTF-a.

Istraga je započela dan nakon, a sprovodili su je djelatnici krim policije HNŽ-a uz pomoć stručnjaka iz Splita i Zagreba. Istraga je dovešena narednog dana u jutarnjim satima. Rezultati su ostali nepoznati. Očevidu su trebali biti nazočni i djelatnici MUP-a FBiH iz Sarajeva, ali su zbog neslaganja hrvatske strane odustali.

Dana 18.09.1997. godine - raspored djelatnika MUP-a tadašnje općine Jugozapad - Mostar, na čijem se području dogodila eksplozija, a koji su bili na dužnosti, bili su mješovitog sastava. Prema saznanjima u izviješću, nakon eksplozije djelatnici Bošnjaci su bili pušteni s dužnosti, te su bili odsutni do 20.09. kad su se u jutarnjoj smjeni vratili na dužnost.

Tadašnji ured OHR-a u Mostaru jednodušno je osudio ovaj teroristički napad.

Tadašnji teroristički akt osudile su sve relevantne institucije od SFOR-a, IPTF-a, drugi međunarodni dužnosnici, pa i članovi Predsjedništva BiH.

U to vrijeme su svoj rad započele i mješovite ophodnje policije u Mostaru, što je bio prvi korak ka ujedinjavanju institucija.

Auto bomba u Splitskoj ulici u Mostaru postavljena je iz osvete prema pripadnicima HVO-a, tvrdio je tada u ekskluzivnom razgovoru za Večernjak glasnogovornik mudžahedinske zajednice u BiH Alu Husin Imad, poznatiji pod nadimkom Abu Hamza.Osveta je, po njegovim tvrdnjama, stigla od Ahmeda Zuhaira zvanog Handala, nakon što se ovaj zakleo da će se, kad bude pušten na slobodu, osvetiti Hrvatima za poniženja koja je doživio kao zarobljenik HVO-a.
"Mi ne opravdavamo to što je učinio; za postavljanje auto-bombe odgovarat će pred Alahom, ali ga u isto vrijeme razumijemo. On za taj čin mora imati jak dokaz pred Alahom, jer nitko ne može opravdati da se u ime islama ubijaju žene i civili. Ako imaš problem s ljudima otiđi i kaži mu i vrati mu. Ne mogu se opravdati niti napad u Mostaru ili Londonu, ili Madridu", ističe Abu Hamza, s kojim su novinari razgovarali u njegovu islamskom prodajnom centru simbolična naziva "Hamizbeg" u Sarajevu.