MOGUĆA KATASTROFA ZBOG MINI HIDROELEKTRANE Srušio se nasip u korito rijeke kod Stoca i sada prijeti povijesnim objektima

Bregava
Facebook

Proteklih dana događa se prelijevanje iz kanala kojim se vodom snabdijeva protočna mini HE "Do" kod Stoca te je došlo do obrušavanja nasipa zbog čega je ogromna količina materijala završila u koritu rijeke Bregave.

''Nakon incidenta prošlog vikenda na Lašvi gdje je MHE kod Viteza ispuštanjem mulja iz akumulacije napravila veliku štetu po živi svijet rijeke, još jedan štetan utjecaj gradnje malih hidroelektrana na okoliš zabilježen je i u Stocu, u gornjem toku Bregave'', upozoravaju aktivisti.


"Uslijed prelijevanja iz kanala kojim se vodom snabdijeva protočna mala hidroelektrana "Do" proteklih dana došlo je do obrušavanja nasipa zbog čega je ogromna količina materijala završila u koritu rijeke Bregave. Kao što se može vidjeti iz priložene fotografije, ogroman dio nasipa nastalog izgradnjom ovog kanala i MHE, također visi u zraku i svakog trenutka može se obrušiti.

Postoji realna opasnost da dođe do zatrpavanja čitavog korita i kratkotrajnog formiranja akumulacije, koja bi nakon probijanja izazvala nesagledivu štetu na objektima nizvodno, od kojih su mnogi od neizmjernog kulturo - povijesnog značaja."

MHE "Do" izgrađena je u Berkovićima 2016. godine, u vlasništvu je kompanije Strajko d.o.o. Trebinje.