MILIJUNE EURA SKRIVALI U PODU TVRTKE Kriminalna grupa švercala gorivo iz Hrvatske u Italiju

novac
GDF Parma

Ured europskog javnog tužitelja u Bologni i talijanska financijska policija Parme (Guardia di Finanza) izvršili su jučer nalog za zamrzavanje imovine u iznosu do 149 milijuna eura, objavio je Ured europskog tužitelja. Kako su objasnili, radi se o istrazi kriminalne grupe koja je švercala gorivo iz Hrvatske i Slovenije u Italiju.

"Nalog za zamrzavanje izdao je istražni sudac iz Parme, na zahtjev EPPO-a, protiv pet pojedinaca i dvije tvrtke uključene u trgovinu gorivom. Sudski dekret o zapljeni gotovine, bankovnih računa i nekretnina izvršen je u Parmi, Potenzi i Salernu", objavio je EPPO, prenosi Index.

Milijuni eura skriveni ispod poda

Tijekom pretresa talijanska je policija otkrila milijune eura u gotovini skrivene ispod poda u prostorijama jedne od tvrtki pod istragom.

Istragom je obuhvaćena kriminalna skupina koju čine tri osobe, svi Talijani koji rade iz Dubaija, Miamija i Salerna. Osumnjičeni su da su gorivo unosili na talijanski teritorij iz Hrvatske i Slovenije i preprodavali ga po niskoj cijeni, koristeći niz fiktivnih tvrtki kao posrednike. "Gorivo je na kraju prodavano tvrtki sa sjedištem u Parmi, za koju se vjeruje da je počinila prevaru u vezi s PDV-om, što joj je omogućilo preprodaju dotičnih petrokemijskih proizvoda ispod tržišnih cijena, čime je stekla nezakonitu prednost u odnosu na poštene gospodarske subjekte", objavio je EPPO.

Prema istrazi, goriva su uvezena preko dviju tvrtki sa sjedištem u EU iz rafinerija u Sloveniji i Hrvatskoj vozilima hrvatskog transportnog poduzeća kojim je upravljao jedan od navodnih članova zločinačkog udruženja. Gorivo je prodavano na 17 benzinskih pumpi u talijanskim gradovima Parmi, Piacenzi, Reggio Emiliji, Modeni, Ferrari, Brescii, Lodiju i Veroni.

Šteta u talijanskom proračunu od preko 90 milijuna eura

"U nekim je slučajevima kao posrednik korišteno poduzeće sa sjedištem u Potenzi, čija je jedina svrha bila uvođenje dodatnog fiktivnog koraka u trgovačkom lancu, kako prevara ne bi bila izravno povezana s tvrtkom sa sjedištem u Parmi. Tamponsku tvrtku sumnjiči se i za poreznu prevaru", dodaju europski tužitelji.

Procjenjuje se da je shema poreznoj upravi u Italiji nanijela štetu od više od 92 milijuna eura, koja se odnosi na neplaćeni porez od 2016.