MILIJARDERIMA NUDE I NOVAC Općine u BiH bore se za veliku investiciju njemačke kompanije

tvornica radnik industrija
Ilustracija/Pexels

Nekoliko bh. općina grčevito se bori za veliku investiciju njemačke kompanije Dräxlmaier, jednog od 100 najvećih svjetskih proizvođača u automobilskoj industriji. Između ostalog, općine nude i subvencije njemačkoj tvrtki kako bi baš njih izabrala, piše BiznisInfo.ba.

Kako smo već pisali, predstavnici ove kompanije posjetili su BiH kako bi pronašli lokaciju za svoju tvornicu u kojoj će, kako najavljuju, zaposliti 2.000 radnika. 

Jedna od općina koju su posjetili je Travnik. 

''Kao Općina, u procesu predselekcije uspjeli smo se pozicionirati kao potencijalna lokacija za realizaciju ove investicije, te smo na sastanku s predstavnicima kompanije obišli lokacije predviđene za industrijsku gradnju, predstavili subvencije koje smo kao Općina spremni ponuditi investitoru te dali detaljne informacije o stanju radne snage na području naše Općine'', kazao je načelnik Travnika Kenan Dautović. Nada se da će investitori odabrati ovu općinu.

''Iskreno se nadamo da smo kao Općina ispunili očekivanja investitora te da ćemo u konačnici biti izabrani kao lokacija za realizaciju ove važne investicije'', zaključio je Dautović.

Osim toga, susreli su se i s načelnikom Ilijaša Akifom Fazlićem. Fazlić je sa suradnicima prezentirao investicijske mogućnosti Općine Ilijaš, s posebnim osvrtom na stanje u oblasti tržišta rada u općini Ilijaš, te širem području sarajevske makroregije.

Također, investitor je upoznat s raspoloživim poticajnim programima ove lokalne zajednice, te poticajima viših nivoa vlasti.

Općina Ilijaš je izrazila spremnost potpune podrške investitoru radi realizacije prezentirane investicijske namjere od strane predstavnika kompanije u smislu preuzimanja obveze izgradnje pristupne prometne i komunalne infrastrukture, što će biti predmetom partnerskog dogovora na fer osnovi, uz uvažavanje objektivnih potreba investitora s ciljem pomoći u realizaciji izuzetno značajne investicije za općinu Ilijaš i širu društvenu zajednicu.

Iz kompanije su ranije najavili da će tijekom putovanja, osim Ilijaša i Travnika, posjetiti lokacije u Tuzli, Banjoj Luci i Laktašima.

Dräxlmaier ima 60 godina bogate povijesti i poslovanja s preko 72.000 zaposlenika u 23 države. Jedan su od lidera iz automobilske industrije.

Motiv ovog njihova posjeta BiH očito je da vide koja od općina, odnosno koji od entiteta, će ponuditi bolje uvjete, uključujući i subvencije i sudjelovanje u troškovima pokretanja tvornice.

Inače, iza kompanije stoje njemački milijarderi Fritz Draexlmaier i njegova kćerka Lisa. Prema Forbesu, Fritz je trenutno 1526. najbogatija osoba na svijetu s bogatstvom od 1,9 milijardi dolara (3,4 milijarde KM).

S druge strane, Forbes je Lisu prije dvije godine svrstao među 10 najmlađih milijardera na svijetu s bogatstvom od 1,6 milijardi dolara (2,9 milijardi KM).