MICHEL OKUPIO POLITIČARE IZ BIH Procurio dokument kojeg trebaju potpisati, Dodik kaže da je mističan, a Čović se nije pojavio

Milorad Dodik

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel okupio je u nedjelju popodne u Bruxellesu čelnike parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini na sastanku na kojem se nije pojavio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Sastanak je sazvan kako bi se pokušalo postići dogovor o koracima potrebnima da bi Bosna i Hercegovina dobila kandidatski status.

Na sastanak je došla većina predstavnika 15 pozvanih parlamentarnih stranaka te članovi predsjedništva Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nije se pojavio u zgradi Europskog vijeća iako je navodno doputovao u Bruxelles. Čović je u petak izjavio da neće sudjelovati na sastanku ako na njega budu pozvana '"dva bošnjačka člana BiH Predsjedništva" Željko Komšić i Šefik Džaferović, prenosi Hina.

"Vrlo sam jasno kazao da ja neću sjediti u istoj dvorani gdje sjede dva bošnjačka člana BiH Predsjedništva. Izborna je kampanja i ne pada mi na pamet ući u jednu takvu utakmicu. A još manje da na bilo koji dokument stavim zajedno potpis s ta dva bošnjačka člana Predsjedništva", rekao je Čović.

Na sastanku će se pokušati dogovoriti tekst zajedničke izjave nepoznata sadržaj koju je predložio Michel.

Navodno je Michel prošli mjesec tijekom posjeta Sarajevu pokazao sugovornicima nacrt te izjave.

Srpski član predsjedništva Milorad Dodik rekao je da mu je u ponuđenom tekstu neprihvatljiva kvalifikacija rata u Ukrajini kao ruske agresije.

"Sve je mistično oko ovog sastanka, od samog pozivanja do dokumenta o kojem trebamo razgovarati", rekao je Dodik i potvrdio da mu je nacrt izjave dan na uvid da ga pročita.

"Dali su mi da ga pročitam, a onda ga uzeli jer ni oni nisu sigurni u njega", dodao je.

Na pitanje što mu smeta u nacrtu teksta, Dodik je rekao da se u tom tekstu rat u Ukrajini kvalificira kao ruska agresija, što je njemu neprihvatljivo.

"Mi na to ne pristajemo i Bosna i Hercegovina nema o tome stav, jer o tome nije donesena odluka na predsjedništvu", rekao je.

Predsjednik najjače bošnjačke stranke Bakir Izetbegović rekao je da dokument govori o tome da se "BiH pokrene na njezinu europskom putu".

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rekao je da njegova stranka ne pristaje "na stvari koje bi BiH vratile unatrag, a na naprijed prema euroatlantskim integracijama".

Na upit koje su to stvari, Nikšić je rekao da su to zahtjevi HDZ-a koji traži da se "provedu samo pojedine presude, a mi inzistiramo da se provedu sve presude međunarodnih udova".

"U tim presudama ne spominje se konstitutivnost naroda, ali zbog povijesti BiH spremni smo i tu napraviti ustupak da se oko tog razgovara i da govorimo o vitalnom nacionalnom interesu", rekao je Nikšić.

Avaz je došao u posjed dokumenta kojeg bi političari trebali potpisati.

Milorad Dodik

Milorad Dodik

Milorad Dodik