MARUŠIĆ DEMANTIRA RASPUDIĆA Kaže da ima tvornice u Kruševu, samo ne kaže zašto još ne radi

Marinada

Direktor najmanje 6 tvrtki, uglavnom bez zaposlenika Niko Marušić oglasio se povodom istupa MOST-ovca Nine Raspudića u Hrvatskom saboru nakon jučerašnje burne rasprave s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlić-Radmanom. Objašnjava da tvrtka postoji, no ne objašnjava zašto još ne radi, zašto su proizvodni pogodni prazni, koliko je novca dobio i od koga, kako je uspio priskrbiti zemljište, te kredit Razvojne banke, jamčeći sam sebi za isti. Također, treba napomenuti da u ovom predjelu ne postoji detaljan regulacijski plan te su dozvole za tvornicu ništavne. Zbog malverzacija sa zemljištem i samog načina kako je došao do njega kazneno su ga prijavljivali i parnično gonili mještani naselja Miljkovići, Gubavica, Pijesci te vlastiti stric koji tvrdi da mu nikada nije vratio posuđene milijune.

Priopćenje Marinade prenosimo u cijelosti:

"Povodom neistinitih tvrdnji koje su u hrvatskom Saboru o aktivnostima i statusu tvornice za preradu rajčica kod Mostara želimo informirati javnost da su iste neistinite i zlonamjerne s ciljem stvaranja nesloge i nepovjerenja u odnosima Hrvatske i Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Posebno odbacujemo neutemeljene tvrdnje pojedinih zastupnika da u proteklom periodu „ništa nije napravljeno, da nema tvornice“.

Stvarno stanje, investicije, djelovanje, kao i fotografije s terena u potpunosti demantiraju navedeno.

O značaju investicije, trenutnih  i kao i planiranih aktivnost, kompanije Marinada d.o.o. Mostar, svjedoče zaposleni i desetine kooperanata koji u svojim OPG-ovima, poljoprivrednim zadrugama, poljoprivrednim obrtima imaju stotine angažiranih ljudi u proizvodnoj sezoni.

Posebno smo pogođeni zloupotrebama i dovođenjem u zabludu javnosti glede najiskrenijih namjera Predsjednika hrvatske Vlade i Hrvatske demokratske zajednice mr. sc. Andreja Plenkovića, koji je vjeruje i podržava projekte koji su usmjereni na osiguranje boljeg života tisuća obitelji i stotina branitelja, koji su već sada okupljeni uz rad kompanije Marinada d.o.o. Mostar .

Mi, dolje potpisani, posebno izražavamo zahvalnost Vlade Republike Hrvatske koja je znala prepoznati potreba Hrvata u Bosni i Hercegovini i potpomoći investiranje u kapitalne programe koji osiguravaju održivost i opstanak u ovom dijelu regije.

Kompanija Marinada d.o.o. Mostar  s osnovnom djelatnošću u oblasti  proizvodnje te prerade voća i povrća osnovana je 2018. Godine i u proteklom periodu Tvrtka Marinada d.o.o. Mostar postala je jedna od najvećih proizvođača i otkupljivača povrća u BiH. Samo u protekle tri godine proizvela je, otkupila i izvezla preko 5 tisuća tona povrća.

Marinada d.o.o. Mostar završava izgradnju prehrambene tvornice s čak 60 posto većim produktivnim kapacitetom nego što je bilo planirano početkom 2020. godine. Iz tog razloga se i sama investicija značajno povećala.  Izgradnja se realizira putem vlastitih, kreditnih i grant sredstava. Početak proizvodnje u tvornici se očekuje 2023. godine.

Razlog prolongiranja početka prerade u novoj tvornici krije se u činjenici nedostatka materijala na svjetskom tržištu od kojih se izrađuju pogoni za preradu voća i povrća što je posljedica poremećaja globalnog lanca opskrbe uzrokovanog pandemijom korona virusa i ratom u Ukrajini.

Kao i svaka kompanija i mi u Marinada d.o.o. pravovremeno razmišljamo o strateškim partnerima u svim poljima, poslovanja od dobavljača do kupaca, koji će osigurati dugoročno stabilno poslovanje kompanije.Glede toga poslovni odnosi između Marinade i Podravke definirani su Ugovorom i vode ka primarnoj uspostavi dugoročnih kooperantskih odnosa i poslovne suradnje koja će rezultirati razvojem sirovinske baze za proizvodnju sirovina i poluproizvoda za prerađivačke kapacitete Podravke, kao i eventualno gotovih proizvoda za koje Podravka ima poslovni interes na raznim tržištima. Ugovor o poslovnoj suradnji ne predviđa ulazak Podravke u suvlasništvo. Stabilnost i razvoj poljoprivredne i prerađivačke komponente poslovne suradnje interes je obiju kompanija.

Pozivamo vas da se spriječimo uznemiravaju javnosti iznošenjem netočnih. Također vas pozivamo da se ujedinimo u podršci kapitalnim projektima koji će dugoročno osigurati poboljšanje života svim  našim građanima", kazali su u svom priopćenju koje šalju preko agencije CMC za strateško komuniciranje.

U potpisu tvrtka MARINADA s dijelom kooperanata:

-          MARINADA d.o.o. Mostar

-          BRANITELJSKA ZADRUGA DRAGOVOLJAC p.o. Široki Brijeg

-          UDRUGA HRVATSKIH DRAGOVOLJACA DOMOVINSKOG RATA 1991 Široki Brijeg

-          UDRUGA VETERANA ANTITERORISTIČKE POSTROJBE VOJNE POLICIJE HVO Mostar

-          SPD ABER Ljuti Dolac Široki Brijeg

-          SD AGRO ČOLAK Otok Ljubuški

-          BRANITELJSKA ZADRUGA GARDIST Mostar

OPG:

-          Veronika Čolak

-          Milijan Boras

-          Ivan Tomić

-          Vice Nižić

-          Jerko Vukšić

-          Mario Alilović

-          Slobodan Markotić

-          Damir Čović

-          Tomas Bevanda

-          Željko Pušić

-          Slaven Vidačak

-          Ivan Grle

-          Branko Planinić

-          Kristijan Damjanović

-          Krešimir Kvesić

-          Ivan Kvesić

-          Stanko Kvesić

-          Zlatan Zelenika

-          Josip Sušac

-          Stipe Dalić

-          Angela Čović

-          Stojan Bevanda

-          Ante Alilović

-          Ivica Ljubić

-          Ivan Pušić

-          Bože Pušić

-          Srećko Tole

-          Ante Popović

-          Ante Zovko

-          Dražan Krešić

-          Berislav Knezović

-          Marko Tikvić

-          Željko Arapović

-          Adi Dizdar

-          Smilja Jarkić

-          Ivica Dolić

Kamen temeljac na ovoj lokaciji položen je 5. lipnja 2020. godine, a rok izgradnje trebao je biti prošle godine. Poduzetnik Marušić kuka da je izrada tvornice prolongirana zbog korone i rata u Ukrajini, no i on sam zna da je usljed pandemije njemu redovno 'kapalo' od Hercegove Vlade koja je i osnivač Fonda za zaštitu okoliša u HNŽ na čijem čelu je, pogađate - Niko Marušić.