Mala škola kako agencije za PR i marketing namještaju natječaje

Mito i korupcija
Hercegovina.info

Tri agencije za marketing, koje imaju zajedničkog osnivača i istu adresu, godinama dobivaju unosne poslove javnih nabavki od institucija, ustanova i javnih poduzeća u Republici Srpskoj. Na taj način agencije su ugušile svaku konkurenciju u procedurama javnih nabavki medijskog predstavljanja i marketinga.

"sključivo sve poslove javnih nabavki agencije u vlasništvu bivšeg novinara Dragana Jerinića i njegove obitelji dobivaju metodom konkurentskog zahtjeva ili direktnog sporazuma", piše Portal Impuls.

Nonsens je da su ove agencije, redovno, jedini ponuđači koji se odazivaju konkurentskim zahtjevima, jer uslovi na natječajima izgledaju upravo kao da su samo za njih pisani. Brojni su primjeri koji na to ukazuju.

Generalni tajnik Vlade RS prihvatio je u rujnu prošle godine ponudu agencije „Conectar“ doo, da za 49 500 maraka bez PDV-a „kreira i realizira kampanju cijepljenja protiv Covida 19“.

„Conectar“ se jedini odazvao na konkurentski zahtjev za ovu javnu nabavku, tako da u izboru najpovoljnijeg ponuđača nije imao konkurenciju.
S obzirom da se radi o vrlo unosnom poslu, čudno je da za njega nijedna druga agencija iz branše nije bila zainteresirana.
Da čuda, ipak, nema jasno je iz natječajne dokumentacije, kojom su propisani takvi uvjeti da ovaj ponuđač i nije mogao očekivati konkurenciju.
Tako je generalni tajnik vrijednost posla procijenio na točno 49 999 maraka, što je istovremeno i maksimalna vrijednost javne nabavke, koja se može dodijeliti procedurom konkurentskog zahtjeva.
Istovremeno, kao jedan od uvjeta za sudjelovanje u poceduri ove nabavke, natječajnom dokumentacijom je propisano da ponuđač mora imati realiziran bar jedan ugovor „koji je u vezi s predmetom nabavke“ i čija vrijednost nije manja od 49 999 maraka u protekle dvije godine, odnosno, od početka poslovanja.
Uvjet je i da ponuđač „mora imati pozitivan poslovni rezultat za posljednju financijsku godinu (tj. za 2020. godinu)“.
Kakve su mogućnosti da agencija koja se bavi ovom djelatnošću u BiH, istovremeno ispunjava sve ove uvjete i to u godini pandemije korona virusa?! Ako nije riječ o „Conectaru“ doo, gotovo nikakve.

Godina za koju se traži pozitivno financijsko poslovanje (2020.) bila je vrijeme eskalacije pandemije, kada je malo onih koji su pozitivno poslovali.
„Conectar“ doo je registriran 13. listopada 2020. To znači, i da su se trudili da u preostala dva mjeseca te godine posluju negativno, teško da bi u tome uspjeli.
Kao što je poznato 49.999 maraka je maksimalni iznos ugovora koji može biti dodijeljen po konkurentskom zahtjevu. Šanse da pored prethodnih uvjeta neka agencija ima realiziran ugovor baš u tom iznosu, ravne su nuli. To  je potvrđeno i u više marketinških agencija u Banjoj Luci, koje se bave istom djelatnošću.
“Conectar“, osim ove, nije realizirao nijednu drugu javnu nabavku, što ne isključuje mogućnost da je posao čija vrijednost nije ispod spomenutog limita, u traženom razdoblju, obavio za privatnog naručitelja. Budući da se u tom slučaju ne radi o informacijama od javnog interesa, nije ih lako provjeriti.

Ima para, nema lajkova

Zato je lako provjeriti kakav je to posao agencija „Conectar“ naplatila više od 50 tisuća maraka iz proračuna Republike Srpske.
Natječajnom dokumentacijom je predviđeno da će kampanja biti provođena preko postojeće stranice www.koronavirususrpskoj.com, kao i na Facebook stranici „Koronavirus u Srpskoj“.
I zaista, na spomenutom sajtu se mogu naći svakodnevna priopćenja Instituta za javno zdravstvo RS.

Facebook stranicu nastalu u okviru ove javne nabavke do danas je zapratilo ukupno 388 osoba.

Na toj stranici je objavljen i jedan video koji je „zaradio“ 35 lajkova. Ako uđete na stranicu, uvjerit ćete se da ostale objave nitko ne prati niti lajka.
Twitter nalog „Koronavirus u Srpskoj“ zato prati ukupno 48 pratitelja .
Ovakav fijasko preskupe kampanje na društvenim mrežama još više čudi, s obzirom da je natječajom traženo da ponuđač ima izvršitelje iskusne u poslovima „kreiranja i realizacije kampanje na društvenim mrežama i kreiranja Google Display kampanje“.

Dva posla za za jednu ponudu

Začuđujuće je da je Jerinić odlučio za ovaj unosan posao javne nabavke kandidirati faktički tek osnovanu agenciju, s obzirom da agencije za marketing „Info5“ i „Grape“, čiji je također osnivač, imaju dugogodišnje iskustvo u istim ili sličnim poslovima.
Konzorcij ove dvije agencije je 26. rujna 2019. godine, također od Generalnog tajnika Vlade RS, dobio posao prezentacije gospodarskih potencijala u Republici Srpskoj ukupne vrijednosti od 43.183 konvertibilne marke bez PDV-a.

Ova javna nabavka je bila podijeljena u dva lota.

Međutim, ni za to nitko nije bio zainteresiran, osim konzorcija Jerinićevih agencija koji je jedini uputio ponudu.

Prvi lot je „izrada Online-platforme za promociju gospodarskih potencijala“, a drugi „snimanje prezentacije gospodarskih subjekata i kreiranje Online-kampanje za inozemno tržište“.

Vrlo precizne uvjete propisane natječajom nije bilo lako zadovoljiti, nikome, osim ovom ponuđaču.

Primjera radi, kao uvjet u natječajnoj dokumentaciji za nabavku iz lota 2 se navodi: potrebno je da ponuđač ima iskustvo s Google alatima i kreiranjem Online-kampanje na inozemnom tržištu.

Navedeno je i da se za oba lota kao uslov za sudjelovanje u realizaciji ovog posla zahtijeva neophodno iskustvo u Performance Marketingu, odnosno da ponuđač ima zaposlenog bar jednog izvršitelja koji posjeduje certifikat za Google Analytics, bar jedan izvršitelj s certifikatom Google Ads Search i najmanje jedan izvršitelj koji posjeduje sertifikat Google Display.

Slučajnost ili poslovna sreća, ali upravo su zaposleni u agenciji „Grape“, godinu ranije, preme pisanju „Nezavisnih novina“ prošli Google obuku i dobili cerifikate, među kojima i „Google Analytics“, bez koga ne bi ispunjavali uvjete za ovaj natječaj Generalnog tajnika Vlade RS.

Ostatak teksta pročitajte u nastavku