LOVA U KRUGU STRANKE Borjanino Vijeće ministara poslove printanja dalo predsjedniku Mladeži HDZ-a

Borjana Krišto

Posao tiskanja biltena Vijeća ministara BiH na čelu s Borjanom Krišto dobila je tvrtka čiji je vlasnik član HDZ-a BiH.

Generalno tajništvo Vijeća ministara BiH, čiji je nominalni šef predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, inače zamjenica predsjednika HDZ-a BiH, potpisao je krajem veljače ugovor kojim je za usluge tiskanja Biltena „Info“ izabrao tvrtku Impressum iz Nove Bile, piše Fokus.

U ovoj informaciji ne bi bilo ništa posebno interesantno, da se ne radi o tvrtki u vlasništvu Kristijana Perića, koji je predsjednik Mladeži HDZ-a Travnik, i koji je na izborima bio na listama ove stranke. Inače, i na čelu Generalnog tajništva Vijeća ministara BiH je kadar HDZ-a BiH, a to je Robert Vidović.

Kada je riječ o Periću, njegova tvrtka Impressum je u protekloj godini printala bilten Mladeži HDZ BiH pod nazivom „Nova generacija Mladeži“ čiji je predgovor napisao predsjednik te stranke Dragan Čović.

Borjana Krišto

Što se tiče samog ugovora, koji je težak 3.500 KM, dovoljna je bila ponuda Impressuma iz Nove Bile da se s tom tvrtkom zaključi ovaj aranžman. S obzirom da se radi o navedenom iznosu, on spada pod tzv. direktne sporazume. Prema važećim odredbama Zakona o javnim nabavkama direktni sporazumi se potpisuju ako vrijednost nabavke ne prelazi 6.000 KM.

S druge strane, oni su korijen problema u javnim nabavkama, jer predstavljaju najnetransparentniji oblik postupka javne nabavke i tu je prostor za zlouporabu ogroman.

Borjana Krišto

Prema podacima portala Pratimotendere.ba, prosječna godišnja vrijednost javnih sredstava koja se potroši na direktne sporazume iznosi oko 135 miliona KM. Posebno je sporno zaključivanje više direktnih sporazuma za isti predmet nabavke (tzv. cijepanje nabavke) čime se izbjegava primjena transparentnijeg postupka, nepostojanje podataka o realizaciji ugovora.

Borjana Krišto