LJUBLJANA Slovenija jamči potporu BiH na europskom putu

LJUBLJANA Slovenija jamči potporu BiH na europskom putu
EPA

Slovenski ministar Anže Logar kazao je nakon susreta sa šeficom diplomacije BiH Biserom Turković u utorak u Ljubljani da joj je zajamčio potporu na putu Bosne i Hercegovine prema EU i potrebnim reformama za to.

"Prazne su izjave kako EU nema ozbiljne želje za širenjem na države zapadnog Balkana. To ne smije biti razlog za zaostajanje, a napredak u reformskom procesu najjači je argument BiH na njenom putu prema EU-u", istaknuo je uz to slovenski ministar.

Ministri vanjskih poslova Slovenije i BiH ocijenili su da je prošlotjedni summit EU-zapadni Balkan, održan u Sloveniji koja predsjeda Vijećem EU-a, bio uspješan, iako u završnom dokumentu nije po prijedlogu Slovenije prihvaćeno da se zemlje te regije u EU prime do 2030. godine, javlja Hina.

Ministrica vanjskih poslova BiH naglasila je kako bi status kandidatkinje za članstvo BiH doprinio da se reforme prihvate, ali bi to pomoglo i političkim prilikama u BiH i regiji.

"BiH je spremna na status kandidatkinje, unatoč pokušajima unutarnje destabilizacije i opstrukcije", kazala je Turković, dodavši da njenu zemlju očekuje mnogo posla. Najavila je i borbu protiv korupcije i kriminala.

"Jasna europska perspektiva je ključna za sigurnost i stabilnost cijele regije, dok njena odsutnost otvara dodatni prostor za strane, negativne utjecaje", ocijenila je.

U razgovorima dvoje ministara bilo je riječi i o problematici ilegalnih migracija, pri čemu je Logar kazao da zbog protivljenja "jednog entiteta" u BiH ne napreduju razgovori o dogovoru s Frontexom kojim bi se BiH dodatno zaštitila od mogućih dodatnih valova ilegalnih migranata. Turković je ocijenila da se problematika migracija treba rješavati u dijalogu te suradnjom  država u regiji i Europske unije.