LISTA 10 GRADOVA NAJBOLJIH ZA ŽIVOT Ovaj grad tradicionalno pobjeđuje

Beč,europa,grad
Shutterstock

U godišnjem indeksu životnih uvjeta koji je pripremila Economist Intelligence Unit (EIU), odjel za istraživanje i analizu “The Economista“, a na osnovu podataka iz 173 grada, Beč, glavni grad Austrije, zadržao je titulu najboljeg grada za život.

Prema “The Economistu“, ovogodišnja rang lista 10 najprikladnijih gradova za život izgleda ovako: Beč (Austrija), Kopenhagen (Danska), Melbourne (Australija), Sidney (Australija), Vancouver (Kanada), Zurich (Švicarska), Calgary (Kanada), Geneva (Švicarska), Toronto (Kanada) i Osaka (Japan).

Dok su se zdravstvene usluge poboljšale širom svijeta, rezultati stabilnosti su se smanjili u mnogim zemljama zbog posljedica ratova.

Kriteriji za život u svim gradovima na listi vratili su se na nivoe prije pandemije COVID-19.

Rangiranje zapadnoeuropskih gradova je palo jer su zaostajali za ekonomskom trkom na azijskom tržištu zbog građanskih nemira i štrajkova radnika.

Kijev, glavni grad Ukrajine, koji nije uvršten na listu za 2022, ove je godine bio pri dnu liste na 165. mjestu zbog rusko-ukrajinskog rata. Moskva, koja je zbog rata pala na 96. mjesto 2022. godine, zadržala je istu poziciju.

Dok je razvoj nakon epidemije uočen u 10 gradova s najnižom sposobnošću za život, nijedan razvoj nije otkriven u Damasku, glavnom gradu Sirije, koji se nalazi na dnu liste.

Rangiranje je dobiveno bodovanjem stabilnosti gradova, zdravstvene zaštite, kulture i životne sredine, obrazovanja i infrastrukture.