LIDL U BIH Njemački lanac kasni s otvaranjem trgovina, dva su problema koja bi im mogla ‘pojesti zaradu’

Lidl
Lidl.hu/Ilustracija

Lidl se u BiH suočava s neočekivanim problemima koji su djelomični razlog kašnjenja otvaranja trgovina, izvještava BiznisInfo.ba.

Njemački lanac nije odustao od otvaranja trgovina u BiH, ali se proces ne odvija predviđenom dinamikom. Prvobitno je planirano da se trgovine otvore već ove godine, ali sada je upitno hoće li se to dogoditi prije 2024. godine.

Trenutno se, koliko je poznato, gradi samo jedan objekt, i to onaj u Bijeljini, ali on neće biti otvoren prije nego što bude izgrađeno barem desetak objekata širom BiH.

Lidl se u BiH suočio s dvostrukim problemom koji bi mu mogao “pojesti zaradu” u našoj zemlji. S jedne strane, to su ekstremno niske marže s kojim će morati poslovati, a s druge strane tu su drastično narasli troškovi poslovanja, što se prvenstveno ogleda u rastu plaća i otežanom pronalasku radne snage.

Lidl je napravio bum na svjetskom tržištu prvenstveno zato što je poslovao s niskim maržama čime je iz igre izbacivao velike igrače koji su imali znatno veću zaradu po proizvodu.

No, problem u BiH je što je ovo jedno od najsiromašnijih društava u Europi u kojoj prisutni lanci već rade s minimalnim maržama. Dakle, Lidl će morati ići čak i niže o toga čime će njegova zarada već biti znatno smanjena.

Naravno, to su imali na umu kada su se odlučili ući na ovo tržište. Ono što tada nisu planirali jest velika ekonomska kriza koja je izazvana ratom u Ukrajini, koja je dovela do velike inflacije i dodatno ispraznila novčanike građana, piše BiznisInfo.ba.