Kupuju brašno, a kvasac im ne treba

Kruh
Ilustracija

Bilo je to 2012. godine, za vrijeme snježnog nevremena koje je paraliziralo Hercegovinu i regiju na 21 dan. U trgovini na kasi stoji mlada uređena gospođa, a iza nje jedan gospodin.

Gospođa ja je kupila više vreća brašna, sve moguće kruhove i pogače pokupila s police i još neke proizvode, dok je gospodin iza nje u ruci držao samo dvije vrećice kvasca. Vidjevši što je čovjek iza nje drži u rukama  upita ga: "Oprostite za što služi taj kvasac?" Čovjek koji je stajao iza nje odgovori: "Ma gospođo ovo vam je kada ispečete kruh, samo  pospete po kruhu i on se napuše za duplo."

Mlada gospođa reče mu da joj čuva red I otrča do polica i uze čitav paket kvasca.

Danas u vrijeme koronavirusa ponavlja nam se jednaka stvar. Mnogi hrle u trgovine. Uzimaju brašno, mlijeko, ulje kao da je sudnji dan ne mareći za druge. Jedna prodavačica iz Hrvatske ovih dana je kazala:

"Ljudi su toliko pohlepni i bez imalo grižnje savjesti. Kada su vidjeli da mi svaka imamo na blagajni rukavice i sredstvo za dezinfekciju, žele to kupiti za sebe i da im to prodamo. Pa halo ljudi, stanite gdje Vam je srce. Dosta je pohlepe ,dosta je toga da se tučete za brašno, mlijeko, kvasac i wc papir. Neka vam sve ovo bude neki znak zašto se ovo događa. Zbog vas pohlepnih ljudi. Pokažite malo razumijevanja  za sve.“

Koronavirus unatoč svom zlu koje je donio, pokazao je i mnogo dobroga među ljudima.

No, pitamo se što će biti s ovima koji misle samo na sebe. Što ako vam na vrata pokuca susjed koji zbog vas nije stigao kupiti brašna, pa vas upita za malo istoga? Hoćete ga ostaviti gladnog ili mu ga prodavati po deseterostruko većoj cijeni kako to rade oni koji su pokupovali zaštitne maske za 50 lipa a sada ih prodaju za 12 kuna?

Ne budimo sebični u ovo vrijeme koronavirusa, koji će otkriti mnoga lica.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.