KRIV JE Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor!

Ratko Mladić
N1

Peteročlano žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) u sjedištu tog suda u Haagu ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću izreklo je pravomoćnu presudu te ga osudilo na doživotni zatvor.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izrekao je u studenom 2017. Mladiću kaznu doživotnog zatvora pošto ga je proglasio krivim za najteže ratne zločine tijekom rata u BiH, uključujući i genocid u Srebrenici. Na tu su se presudu žalili tužiteljstvo i obrana.

Ratko Mladić zaplakao je u sudnici nakon što je čuo da ga je Žalbeno vijeće osudilo na doživotnu kaznu zatvora. 

Ratko Mladić

FOTO: AFP

Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe koje je uputila Mladićeva obrana.

Sudsko vijeće u prvostupanjskom postupku odlučilo je da Mladić nije kriv po točki broj 1., odnosno za genocid u šest bh. općina i to u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.

Vijeće je odlučilo da je Mladić kriv kao sudionik raznih udruženih zločinačkih pothvata.

Između ostalog i po točkama genocid, progon, istrebljenje, ubojstvo, kršenje zakona i običaja ratovanja, deportacija, nehumano djelo prisilnog premještanja, teroriziranje, protupravni napadi na civile i uzimanje taoca.

Konačna presuda u ovom predmetu izrečena je nakon gotovo 26 godina od podizanja optužnice protiv Ratka Mladića u Haškom tribunalu (ICTY), te utvrđena odgovornost jednog od ključnih aktera rata u kojem je ubijeno više od 100.000 ljudi, te protjerano više od dva milijuna stanovnika Bosne i Hercegovine.

Tijekom glavnog pretresa protiv nekadašnjeg zapovjednika Glavnog stožera VRS-a, koji je počeo 16.svibnja 2012. i trajao 530 dana, izvedena su 592 svjedoka, te predočeno oko 10.000 dokaznih materijala, a ICTY je u obzir uzeo i 2.000 presuđenih činjenica u sklopu drugih predmeta, procesuiranih u tom sudu.

Nakon višegodišnjeg bijega i skrivanja, Mladić je uhapšen u Srbiji 26. svibnja 2011. godine i izručen ICTY-ju, te 31. svibnja prebačen u pritvorsku jedinicu u Scheveningenu.