Kratak presjek izbora u Hrvatskoj

Naime prvi krug je prošao poprilično monotono gdje je prvo mjesto bilo rezervirano za sadašnjega predsjednika Josipovića a nešto žešća utrka je bila za kandidata koji će uči u drugi krug izbora.

Ako bi se govorilo o najvećem tragićaru ovih izbora sasvim sigurno bi tu neslavnu titulu bi ponio gsp. Hebrang, njegovu sigurni ulazak u drugi krug predsjedničkih izbora su ga onemogućili njegove dojučerašnje kolege, te su glasovi HDZ ovih birača se rasuli na sve strane.

Tu situaciju je odlično iskoristio gsp Bandić te dojučerašnji SDP-ovac koji je završio izbacivanjem (brisanjem) iz stranke bas kao i Nadan Vidosević, te za oko 3% glasova vise od HDZ-ovog kandidata ulazi u drugi krug.

U drugom krugu počinje se vaditi teško topništvo te uvrede i teške rijeci pljušte na sve strane, Bandić koji je svu svoju karijeru izgradio u SDP počinje govoriti da on nije kao "neki" stranački čovjek, iako je iz SDP-a izbrisan samo prije nekoliko dana, i počinje njegova borba protivu "crvene Hrvatske", tu (ne)logičnosti ne završavaju isti "crveni" Josipović, sve gledatelje za televiziskim ekranima je u najmanju ruku zbunio govorom o svjetlu i tami, o dobru i zlu.

Bez zabune u drugom krugu se bira između dva SDP-ovca jednoga bivšega i drugoga koji je još u članstvu. Gsp. Bandic je bio mnogo uspješniji u pridobijanju glasova desnice, ali ni to nije pomoglo te nakon prebrojanih glasova treći predsjednik RH je postao gsp. Ivo Josipovic.

Ono sto se moglo vidjeti na ovim izborima je očita razlika između glasova u Hrvatskoj i glasova HercegBosanskih Hrvata. Da glasovi HercegBosanskih Hrvata jesu bitni govori nam i to da su svi kandidati pokazali volju i zelju za rješavanje teške pozicije HercegBosanskih Hrvata u BiH. Prica se nije odnosila uopće na to dali treba nešto da se poduzme ili kada nego kako, tu nas je sve zajedno iznenadila i "čelična lady" Vesna Pusic sa njezinim viđenjem uspostave trećega entiteta.

Pored borbe protivu korupcije možemo slobodno reci da je treći entitet dominirao predsjedničkim izborima!

Izjave kandidata glede pozicije HercegBosanskih Hrvata unutar BiH i pitanje trećega entiteta:

Milan Bandić: “Mislim da nisu potrošene sve mogućnosti da se postigne drukčije ustavno ustrojstvo kroz potrebnu reformu. No, ako Srbi budu nastavljali s politikom da priječe povratak, a Bošnjaci nastavili nadglašavati Hrvate, onda to neće biti dobro i jedino će rješenje biti treći entitet"

Ivo Josipović: „Uvijek ću zagovarati jednakopravnost naroda i pojedinca, načelo koje u Bosni i Hercegovini, nažalost, nije zaživjelo. Bez jednakopravnosti svih naroda na cijelome području Bosne i Hercegovine nije zamislivo sređivanje stanja u Bosni i Hercegovini, no konkretan model u kojem će se to načelo oživotvoriti, stvar je dogovora sva tri naroda u BiH.”

Nadan Vidošević: “Moj narod ima privilegij da ima dvije domovine i dva glavna grada, Zagreb i Sarajevo. Prosperitet i jedne i druge države znači prosperitet mog naroda. Hrvatski narod u BiH kao konstitutivni narod mora kroz svoje autentične predstavnike izgrađivati pozicije hrvatskog naroda u BiH da bi se kroz njegov uspjeh, ali i uspjeh druga dva naroda gradila bolja Bosna i Hercegovina za sve.”

Dragan Primorac: “Ratovi i podjele neće nigdje dovesti Hrvate u BiH. Još nam samo nedostaje treća politička opcija pa da se Hrvati u BiH potpuno unište. Kao hrvatski predsjednik iskoristiti ću sve instrumente da Hrvati u BiH budu ujedinjeni oko strateških stvari i da Hrvatska bude za njih otvorena kao i za sve Hrvate koji žive izvan domovine.”

Andrija Hebrang: “Potpuno je sigurno da je Hrvatima u BiH njihov glavni grad Sarajevo, o tome nema nikakve dvojbe. Ali, u suverenoj, prijateljskoj BiH, hrvatski narod mora imati ravnopravni status sa ostala dva konstitutivna naroda. To je bila moja poruka i u tom smislu Hrvatska može i mora pomagati. Ne miješajući se u unutarnje stvari BiH, ali lobirajući za takvo pravedno rješenje o ravnopravnom statusu.”

Vesna Pusić: „Konkretno, to bi moglo značiti podjelu BiH na, primjerice, pet administrativnih jedinica: dominantno srpsku, koja već postoji, dominantno hrvatsku, koja još ne postoji, dominantno bošnjačku i dvije mješane. Tako bi se ispoštovalo zatečeno stanje i sačuvao bi se hrvatski korpus koji je sada ponajviše ugrožen u BiH"

Prilikom ovih izbora također se srušio mit kako glasovi HercegBosanskih Hrvata vrijede vise nego ostali ili se u najmanju ruku broje se kao dva. Te razlika između podrške kandidatima u HR i BiH gdje je glasove HercegBosanskih Hrvata odnio ne onaj tko je iz Hercegovine ili pak Bosne nego onaj tko je našao vise razumjevanja za probleme u BiH.