KOLONE VOZILA Na ovim graničnim prijelazima duga su zadržavanja

Jablanica kolona
Ilustracija/Hercegovina.info

Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima Izačić, Velika Kladuša i Bosanski Brod pojačan promet putničkih vozila. Duga je kolona putničkih vozila, na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnom prijelazu Orašje. Na ostalim graničnim prijelazima putnička vozila za sada ne čekaju duže od 30 minuta, priopćeno je iz BIHAMK-a.

Zabranjen je promet za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prijelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 t preusmjeravaju se na granične prijelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.

Na magistralnim putevima Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most) i Stolac-Neum (na ulazu u Neum) zbog radova, promet je obustavljen i preusmjeren na obilaznice.

Zbog oštećenja mosta na magistralnom putu Rogatica-Ustiprača vozila do 30 tona prometuju jednom trakom, uz ograničenje brzine na 30 km/h, dok je za vozila preko 30 tona promet obustavljen.

U tijeku su radovi na sanaciji klizišta na dionici magistralnog puta M-17 Tarčin-Konjic (u dužini od cca 100 m), zbog čega je promet reguliran semaforima - naizmjeničnim propuštanjem vozila. Također na ovoj dionici u tijeku su radovi i na polaganju cjevovoda, zbog čega je promet na mjestu radova usporen.

Radovi se izvode i na magistralnim putevima: Tuzla-Kalesija (Miljanovci), Jelah-Doboj, Dobro Polje-Miljevina, Jablanica-Potoci (u Donjoj Jablanici), Bijeljina-Rača, Čevljanovići-Nišići, na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku, kao i u Sarajevu (na tranzitu, od Bistrika prema Vracama). Na mjestima izvođenja radova prometuje se usporeno.