KOKAIN SE SKRIVA I U KONZERVAMA TUNE Europol se oglasio o akciji "Start" koja je provedena u BiH

Akcija Start
MUP ŽS

U akciji "Start" u kojoj je između ostalih uhićen i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, uz pripadnike MUP-a Sarajevske županije sudjelovali su i Europol te FBI koji su pružili pomoć institucijama iz BiH.

O svemu se danas oglasio i Europol. Istaknuli su kako je "Kokainski kartel" razotkriven putem Sky aplikacije.

U svojoj objavi iz Europola su dodali kako je uhićeno sedam osoba, dok je za još njih dvije raspisana tjeralica. Pretreseno je 30 kuća i 10 tvrki.

Iz Europola su otkrili što je sve i pronađeno.

  • -5 luksuznih vozila
    - Veliki iznosi kriptovalute u raznim oblicima
    - 247 strojeva za kripto rudarenje ukupne vrijednosti preko 1 milijun eura
    - Gotovina u raznim valutama u ukupnoj vrijednosti od približno 100 000 EUR
    - Ekvivalent oko 150 000 EUR na bankovnim računima
    - Luksuzna roba uključujući nakit i satove
    - 4 pištolja sa 300 komada streljiva.   

Način rada

Modus operandi: Kokain se šalje iz Južne Amerike u Europu brodovima i privatnim zrakoplovima, obično skriven u ugljenu ili konzervama tune. Dan akcije je također bio usmjeren na političku osobu osumnjičenu za korupciju, koja je obnašala funkciju na čelu jedne od općina u Kantonu Sarajevo.

Doprinos Europola

Obavještajni podaci koje je pripremio Europol na temelju podataka iz operacije SKY ECC omogućili su identifikaciju strukture, aktivnosti i međunarodnih veza kriminalne mreže. Ovo obavještajno izvješće pokrenulo je trenutnu istragu. Europol je dodatno podržao nacionalna tijela u identifikaciji ciljeva visoke vrijednosti, olakšavanju razmjene informacija, koordinaciji operativnih aktivnosti i operativnim analizama.