VIDEO  Kamioni i automobili zaglavljeni kod Jablanice

Kamioni snijeg Jablanica
Fokus.ba

Snijeg i nevrijeme prouzročili su prometni kolaps na području oko Jablanice.

Kako navode iz BIHAMK-a, na širem području Jablanice, Konjica, Kupresa i Prozora/Rame, kao i na putu Livno - Bosansko Grahovo zbog snježnih vijavica i zaglavljenih teretnih vozila često dolazi do zastoja. Apeliraju na vozače da na put nipošto ne kreću bez zimske opreme.

Reporter Fokusa snimio je trenutno stanje u blizini Jablanice, gdje su brojni automobili i teretnjaci zaglavljeni zbog snijega i nevremena.

I na brojnim drugim putevima u Bosni i Hercegovini stanje je teško.

Na dionicama Livno - Šuica (Borova Glava) i Posušje - Jablanica (Blidinje) zabranjeno je kretanje za teretna vozila. Na magistralnim putevima Prozor - Gornji Vakuf/Uskoplje (Makljen), Tomislavgrad - Šuica - Kupres i Livno - Bosansko Grahovo - Drvar za ova vozila obvezna je upotreba lanaca.

Jak vjetar formira snježne nanose na magistralnom putu Priluka - Glamoč - Mlinište. Na pojedinim dionicama ima snijega na kolovozu, a izdvajamo puteve: Drvar - Bosanski Petrovac, Novi Travnik - Bugojno (Rostovo), Vlasenica - Han Pijesak (Han Pogled), Turbe - Karanovac, Ripač - Bosanski Petrovac - Ključ, Bugojno - Kupres - Šuica i Gacko - Tjentište, kao i puteve na širem području Jablanice, Prozora /Rame i Konjica.

Učestali su i odroni na brojnim dionicama, a osim odrona može biti i granja, te srušenih stabala. Posebno izdvajamo magistralni put Srbljani – Bosanska Krupa gdje je uslijed težine snijega, došlo do rušenja više stabala, što ugrožava sigurno prometovanje. Postavljena je privremena signalizacija, a preporučuje se vozačima da koriste alternativne pravce.