KAKO JE NAUČIO PUCATI? Vlasnik streljačkog kluba u koji je dolazio dječak iznosi novu teoriju

masakr Beograd Kosta Kecmanović dječak ubojica
Tanjug

Ratko Ivanović, predsjednik beogradskog Streljačkog kluba "Partizan" izjavio je da dječak koji je ubio devet svojih vršnjaka i pripadnika osiguranja u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" nikada nije pucao u streljani u koju je dolazio zajedno s ocem koji je vježbao gađanje, piše Kurir.

"Otac je s vremena na vrijeme dolazio kod nas. Dovodio je i sina, ali dječak nikada nije ulazio u streljanu, a kamoli pucao. On je sjedio u vrtu kafića ispred. Čekao ga je ispred i nije ulazio. Možda je pokušao ući, ali tvrdim da bi ga instruktor u tom slučaju odmah udaljio", kaže Ivanović.

Objašnjava da od kada se odigrao nezapamćeni zločin na Vračaru u medijima su iznijete pogrešne informacije i tvrdnje koje jednostavno, kako kaže, nisu na mjestu.

"Tvrdim. Ponavljam, tvrdim... Dječak gađao sigurno nije. Mi kao klub surađujemo s policijom i sve što su nakon zločina od informacija ili dokumentacije tražili od nas mi smo predali. Snimci sigurnosnih kamera iz streljane su predati, kao i dnevnici gađanja, popis streljiva i sve drugo što su tražili", objašnjava predsjednik streljačkog kluba i dodaje:

"Snimci kamera se čuvaju minimum četiri mjeseca, a vrlo vjerojatno i do godinu dana. Streljana je pod video nadzorom 24 sata svakoga dana, a svako tko uđe mora se identificirati osobnom iskaznicom instruktoru koji te podatke upisuje u dnevnik gađanja.

Inače dnevnik gađanja redovno kontrolira policija i ne samo dnevnike već i sve drugo vezano za rad streljane. Inače u tužilaštvu je potvrđeno da je formiran poseban predmet u cilju utvrđivanja svih okolnosti u vezi s radom i postupanjem Streljačkog kluba "Partizan" i da je naloženo policiji da prikupi potrebna obavještenja.

Utvrđuje se da li su nekim internim aktom propisani uvjeti korištenja usluga ovog streljačkog kluba, je li dozvoljen ili zabranjen pristup maloljetnim osobama i djeci i drugo. Zatraženo je i da se utvrdi je li otac jedan od korisnika Streljačkog kluba "Partizan", jesu li on i njegov sin obučeni za rukovanje vatrenim oružjem i je li otac donosio svoje vatreno oružje za gađanje i koje, kao i to je li to oružje koristio i njegov sin u streljani.

Potrebno je utvrditi i koliko su puta otac i njegov sin koristili usluge streljane, je li spomenuti dječak dolazio sam ili u pratnji roditelja, jesu li se oni bavili streljačkim sportom, te jesu li imali obvezu dostavljanja medicinskog uvjerenja za korištenje usluga streljane rekreativno ili u vidu sporta. Pored ostalog zatraženo je i da se utvrdi za koju vrstu, marku, model, kalibar i tvornički broj vatrenog oružja je ocu dječaka dato odobrenje nadležnog organa.

Provjerava se i koja je zdravstvena ustanova izdala ocu uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za nabavljanje i držanje oružja, postoji li obveza za obnavljanjem tog odobrenja, kao i na koji je način nadležni organ procijenio ispunjenost svih uvjeta predviđenih Zakonom o oružju i streljivu kada je donio odobrenje za nabavljanje i držanje vatrenog oružja.

Inače u Višem tužiteljstvu se već vodi postupak protiv oca jer nije na odgovarajući način osigurao čuvanje oružja koje je njegov sin koristio u masovnom ubojstvu na Vračaru, piše Kurir.