JUBILARNI 20. DANI TREŠNJE Fokus ovogodišnje manifestacije su stari zanati, suveniri i rukotvorine

sajam trešnje, Salem Bubalo, Mostar

Jubilarni – 20. Dani trešnje održavaju se za mjesec dana u Mostaru. Direktor Sajma “Dani trešnje 2022” Salem Bubalo osvrnuo se na ovogodišnju manifestaciju, ali i njezine prve godine.

“Sajamska manifestacija gospodarstva, poljoprivrede, prehrane i turizma pod nazivom ‘Dani trešnje’ započela je s aktivnošću 2002. godine, a danas slavi dvadeset godina aktivnog odvijanja. Manifestacija je krenula sa prvim izazovom funkcioniranja Općine Mostar Sjever, koja je u tom razdoblju tražila priliku da promovira svoje gospodarske, poljoprivredne i turističke proizvode, što se pokazalo jako korisnim i pozitivan pokazatelj je bio da je u tom razdoblju veliki broj investitora tražio priliku da svoje poslovne aranžmane realizira na prostoru grada Mostara - Općina Mostar Sjever. U tom razdoblju u Općini Mostar Sjever je otvoreno preko 1500 radnih mjesta, što je bio jasan pokazatelj opravdanosti navedene manifestacije”, ističe Bubalo.

Trešnje su rađale plodovima, sajam ih promovirao, uporedno s drugim domaćim proizvodima. 

“U egzistiranju manifestacije Dani trešnje na ove prostore su iskazivali potrebu da se predstave razni akteri kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz zemalja regije. Svake godine bi priliku za prezentaciju poslovnih aktivnosti kulturnih sadržaja, turističkih proizvoda iskazalo preko 300 izlagača, što je ujedno i kapacitet ove manifestacije. Ovogodišnja sajamska manifestacija se odvija od 22-24.06.2022. godine u Gradu Mostaru na lokalitetu Vrapčići. Fokus ovogodišnje manifestacije je zaštita starih autohtonih zanata oslikane kroz prezentaciju suvenira i rukotvorina. Ove godine očekujemo znatan broj izlagača iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Albanije”, navodi dalje Bubalo. 

Ističe da u budućnosti tu manifestaciju vidi kao posebno mjesto i priliku za kontinuirano predstavljanje dostignuća u oblasti gospodarstva, poljoprivrede i turizma sa kreacijom stvaranja nove vrijednosti na navedenim poljima.

Svečano otvaranje manifestacije je predviđeno 22. 6. 2022. godine (srijeda) u 11 sati sati uz nazočnost velikog broja posjetitelja, ali i dužnosnika svih razina vlasti.