JOŠ SANKCIJA Amerika ih uvela za Gordanu Tadić i Asima Sarajlića

Tadić Sarajlić
N1

Na listi Američkog ureda za kontrolu strane imovine (OFAC), točnije, crnoj listi američkih sankcija, našli su se danas Asim Sarajlić, član SDA i izaslanik u Domu naroda Bosne i Hercegovine kao i Gordana Tadić, bivša glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, javlja N1.

Podsjetimo, posljednji put sankcije su proširene Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH te uvedene Alternativnoj televiziji iz Banjaluke i Mirsadu Kukiću, predsjedniku Partije demokratske akcije (PDA) i zastupniku u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Kako je Ministarstvo financija SAD-a pojasnilo, sankcije se nastavljaju uvoditi svim službenicima koje imaju veze s koruptivnim aktivnostima.

Shodno tome, sankcije su Sarajliću uvedene zbog toga što je bio umiješan u aferu “Asim” u kojoj je otkriveno da je obećavao supruzi stranačkog kolege posao u zamjenu za glasovanje za gradonačelnika Sarajeva (Abdulah Skaka op.a.).

Tadić Sarajlić

Napominjemo da je protiv Sarajlića potvrđena optužnica za ovu aferu te da ovaj proces još traje.

Iz Ministarstva financija SAD-a su naveli i to da je Sarajlić optužen i za dodatna kaznena djela, uključujući zloupotrebu službenog položaja i trgovinu utjecajem.

Naveli su i to da je Sarajlić zloupotrijebio svoj položaj u vezi s BH Telecomom. U tom svojstvu, Sarajlić je osobno prihvaćao plaćanje od kandidata za posao u zamjenu za radna mjesta i vršio neumjeren utjecaj na proces zapošljavanja. Kako su pojasnili, u sklopu ove aktivnosti, Sarajlić je preporučio kandidate koji su navodno bili nedovoljno kvalificiran, što zapravo narušava integritet kompanije.

Kada je riječ o Gordani Tadić, navedeno je da su sankcije njoj uvedene također zbog zloupotrebe položaja. Podsjetimo, Tadić je u razdoblju od 2019. do 2021. godine obnašala poziciju glavne tužiteljice BiH, a s koje ju je smijenilo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) zato što zbog političkih i osobnih razloga nije dodijelila tužiteljima predmete putem automatskog sustava raspodjele, navodi se u objašnjenju Ministarstva.

Tadić je svoju poziciju glavne tužiteljice koristila za svoje osobne i obiteljske interese, ističe se.

Navodno, Tadić je također bila uključena u procese koje potkopavaju demokraciju na području Zapadnog Balkana.