JOŠ SANKCIJA Amerika ih uvela za Gordanu Tadić i Asima Sarajlića

JOŠ SANKCIJA Amerika ih uvela za Gordanu Tadić i Asima Sarajlića
N1

Na listi Američkog ureda za kontrolu strane imovine (OFAC), točnije, crnoj listi američkih sankcija, našli su se danas Asim Sarajlić, član SDA i izaslanik u Domu naroda Bosne i Hercegovine kao i Gordana Tadić, bivša glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, javlja N1.

Podsjetimo, posljednji put sankcije su proširene Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH te uvedene Alternativnoj televiziji iz Banjaluke i Mirsadu Kukiću, predsjedniku Partije demokratske akcije (PDA) i zastupniku u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Kako je Ministarstvo financija SAD-a pojasnilo, sankcije se nastavljaju uvoditi svim službenicima koje imaju veze s koruptivnim aktivnostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Shodno tome, sankcije su Sarajliću uvedene zbog toga što je bio umiješan u aferu “Asim” u kojoj je otkriveno da je obećavao supruzi stranačkog kolege posao u zamjenu za glasovanje za gradonačelnika Sarajeva (Abdulah Skaka op.a.).

Napominjemo da je protiv Sarajlića potvrđena optužnica za ovu aferu te da ovaj proces još traje.

Iz Ministarstva financija SAD-a su naveli i to da je Sarajlić optužen i za dodatna kaznena djela, uključujući zloupotrebu službenog položaja i trgovinu utjecajem.

Naveli su i to da je Sarajlić zloupotrijebio svoj položaj u vezi s BH Telecomom. U tom svojstvu, Sarajlić je osobno prihvaćao plaćanje od kandidata za posao u zamjenu za radna mjesta i vršio neumjeren utjecaj na proces zapošljavanja. Kako su pojasnili, u sklopu ove aktivnosti, Sarajlić je preporučio kandidate koji su navodno bili nedovoljno kvalificiran, što zapravo narušava integritet kompanije.

Kada je riječ o Gordani Tadić, navedeno je da su sankcije njoj uvedene također zbog zloupotrebe položaja. Podsjetimo, Tadić je u razdoblju od 2019. do 2021. godine obnašala poziciju glavne tužiteljice BiH, a s koje ju je smijenilo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) zato što zbog političkih i osobnih razloga nije dodijelila tužiteljima predmete putem automatskog sustava raspodjele, navodi se u objašnjenju Ministarstva.

Tadić je svoju poziciju glavne tužiteljice koristila za svoje osobne i obiteljske interese, ističe se.

Navodno, Tadić je također bila uključena u procese koje potkopavaju demokraciju na području Zapadnog Balkana.