JOŠ MILIJUNA Europska unija daje pravo bogatstvo Oružanim snagama BiH

Oružane snage BiH
Hercegovina.info

Vijeće Europske unije odobrilo je danas pomoć od 10 milijuna eura za jačanje kapaciteta oružanih snage Bosne i Hercegovine i modernizaciju opreme njihove brigade za taktičku potporu.

Pomoć je dodijeljena iz Europskog instrumenta mirovne pomoći, novog izvanproračunskog fonda EU koji je osnovan s ciljem jačanja sposobnosti Unije za sprečavanje sukoba, izgradnju mira i jačanje međunarodne sigurnosti, donosi Hina.

Dodijeljenim iznosom financirat će se također nabava terenske opreme, ključnih alata za vojno inženjerstvo te oprema za biološku, radiološku i nuklearnu zaštitu.

Pomoć je zatražilo ministarstvo vanjskih poslova BiH u lipnju ove godine.

SAD najavio financijsku potporu od 17 milijuna dolara za oružane snage BiH

Ranije danas, američki veleposlanik u BiH Michael Murphy najavio je financijsku potporu od 17 milijuna dolara bosanskohercegovačkim oružanim snagama koje su godinama suočene s kroničnim manjkom novaca iz državnog proračuna.

Proračun kojim raspolažu Ministarstvo obrane BiH i njezine oružane snage već godinama je ispod 300 milijuna konvertibilnih maraka odnosno 150 milijuna eura i tim novcima moguće je osigurati tek osnovne funkcije vojske.

Dužnosnici u tijelima vlasti iz reda bosanskih Srba odlučno se protive povećanju izdvajanja za vojsku BiH i zalažu se za njezino potpuno ukidanje, čime bi se onemogućilo i eventualno članstvo BiH u NATO-u, što je također stalna tema političkih prijepora u zemlji.

BiH ima vojsku od oko deset tisuća profesionalnih vojnika, dočasnika i časnika te nekih pet tisuća pripadnika tzv. aktivne pričuve.