JOHN HINCKLEY Prije 41 godinu probao je ubiti američkog predsjednika, uskoro izlazi na slobodu

ronald reagan,atentat,zatvor

Savezni sudac prihvatio je zahtjev za bezuvjetno puštanje na slobodu Johna Hinckleyja mlađeg koji je 1981. pokušao ubiti američkog predsjednika Ronalda Reagana kako bi impresionirao glumicu Jodie Foster, šest godina nakon njegova otpuštanja iz psihijatrijske bolnice.

Sud je ocijenio da Hinckley, nakon više desetaka godina liječenja i psihološkog nadzora, nije više opasan za društvo i od 15. lipnja može biti bez sudske kontrole. Hinckley kojemu je 67 godina, pucao je na američkog predsjednika dok je ovaj izlazio iz hotela Hiltona u Washingtonu 30. ožujka 1981. Rekao je da je htio ostaviti dojam na glumicu Jodie Foster koju je gledao u filmu "Taksist", prenosi Hina.

Sud ga je proglasio kazneno neodgovornim.

Jedan metak se odbio od predsjedničkog blindiranog automobila i pogodio Reagana u prsa, prošavši sasvim blizu srca. Tri su osobe pritom ranjene, među njima James Brady, tadašnji glasnogovornik Bijele kuće koji je ostao djelomično oduzet i ima problema s govorom.

30 godina bio na psihijatriji

Pošto je više od 30 godina bio zatvoren u psihijatrijskoj bolnici, John Hinckley mlađi je pušten 2016. i dopušteno mu je da živi sa svojom 90-godišnjom majkom.

Pravila sudskog nadzora bila su stroga: morao je prijaviti svaki izlazak iz kuće (navesti kojim će se ulicama kretati, u koje vrijeme i je li mu se eventualno pritom što dogodilo), redovito odlaziti liječniku ili tražiti njegov savjet putem telefona te voditi dnevnik o svojim dnevnim aktivnostima.

Usto je imao bezuvjetnu zabranu izravnog i neizravnog kontaktiranja s Jodie Foster i s njezinom obitelji te s potomcima Ronalda Reagana i s okružjem žrtava čija je imena sudac naveo. Iz sudskih dokumenata vidi se da je njegovo psihičko stanje sada "stabilno".

"Da nije bila riječ o atentatu na predsjednika, već odavno bi bio na slobodi", rekao je u rujnu sudac Paul Friedman.