JEDNA SRPKINJA BILA NA SJEDNICI "Ako je kolegama nedolazak input visoke politike, meni nije"

Nataša Jekić
Hercegovina.info

Nataša Jekić, vijećnica Koalicije za Mostar na današnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara bila je jedini predstavnik iz Kluba Srba. Ovih dana se puno špekuliralo tko će doći, a tko neće doći, na kraju se ispostavilo da su došli svi osim onih koji su spriječeni zbog privatnih obveza ili izolacije. Sjednici nisu nazočili Velibor Milivojević, potpredsjednik Gradskog vijeća (SNSD), Vladimir Čabrilo (HDZ BiH) i Miljana Kovačević (HDZ BiH). Jekić je za hercegovina.info prokomentirala aktualnu sagu oko ove netom protekle svečane sjednice.

"Prije svega pozdravljam odluku koju smo svi jednoglasno usvojili na 14. sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara. Dakle, sva četiri vijećnika iz Kluba Srba su podržali ovu odluku zbog koje smo svi danas ovdje. Zašto nisu došle ostale kolege iz Kluba Srba na današnju sjednicu - ne znam, to je pitanje za njih. Naime, svi smo jednoglasno usvojili odluku", navodi nam.

"Ako je kolegama nedolazak na današnju sjednicu input visoke politike, meni nije i ova sjednica mi je bitna. Sigurno je odluka koja se zrcali povodom 9. siječnja, neustavnog Dana državnosti, možda nije ni bitno sada koliko je bitno kakve su poruke dolazile s tog događaja u 2-3 dana, silne poruke mržnje i poziva na rat. Kao građanka grada Mostara, pa tek onda pripadnik srpske populacije, to izričito optužujem. Smatram da je ova gesta proglašenja dva čelnika počasnim građanima našeg grada itekako bitna Mostaru kao europskom gradu u kojem će sve tri vjeroispovijesti i nacionalnosti živjeti skladno u jednom zajedništvu. Budućnost djece i mladih u ovom gradu treba ići u tom smjeru", ističe Nataša Jekić, vijećnica Koalicije za Mostar.

Na sjednici su se pojavili svi članovi HDZ-a BiH, kao i sam gradonačelnik Kordić, iako su danima najavljivali kako neće nazočiti sjednici na kojoj će se dodijeliti status počasnih građana Ericu Nelsonu, američkom veleposlaniku u BiH te Johannu Sattleru, veleposlaniku i šefu delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Nataša Jekić


"Ja sam netko tko je nestranački kandidat. Apsolutno se ne bavim politikom bilo koje vrste, imam svoj stav oko toga, ali neću u politikanstvo. Situacija zaista nije lijepa i ugodna za građane Mostara, špekuliralo se danima prije ove sjednice, sve se odrazilo na društvenim mrežama. Na kraju, kao što vidite sve je bilo potpuno bespotrebna farsa. Dolazim iz građanske populacije srpske nacionalnosti, iza mene stoji dobar dio Srba koji dijeli moje mišljenje i koji podržavaju moj dolazak danas ovdje", navodi u nastavku razgovora na upit zašto su se pojavili njihovi koalicijski partneri.

Tvrdi da pritisaka iz stranke/koalicije nije bilo, a da je dolazak njezina slobodna odluka.

"Apsolutno ne, ne mogu govoriti o nikakvom pritisku. Ono što želim posebno istaknuti je da nije bio sastanak vijećnika iz Kluba Srba i nismo zauzeli jednoglasan stav. Tog sastanka nije bilo, a nas je samo četvero. Neki novinari su objavili da ispred Kluba nije bilo nikoga danas, a to nije istina. Sastanak nije održan, mi Srbi nemamo jedinstven stav, ali evo u svakom slučaju sam jedini glas na današnjoj svečanoj sjednici", ističe nam.

Naša sugovornica za kraj zaključuje kako su se za današnju sjednicu stvarale bespotrebne tenzije, a da su u pitanju puno veće stvari i igre od proceduralnih grešaka koje su služile kao alibi te da su sankcije Miloradu Dodiku glavni motiv ovog igrokaza.

Klub Srba u Gradskom vijeću Grada Mostara čine Velibor Milivojević, potpredsjednik Gradskog vijeća (SNSD), Vladimir Čabrilo (HDZ BiH) i Miljana Kovačević (HDZ BiH) te Nataša Jekić (Koalicija za Mostar).

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.