Jedan pauk na servisu, ubrzo edukacija Mostaraca oko naplate parkiranja

Mo parking, ivan barbarić, Mostar, parkiranje
Hercegovina.info

Parkiranje u Mostaru već godinama je jedna od rak-rana ovog grada. Prošlo je cijelo desetljeće od osnovanog poduzeća MO Parking koje je trebalo skrbiti o higijeni parkiranja i parking mjesta. Postavljeni su naplatni automati, parkirna mjesta u dobrom dijelu označena i tu je sve stalo. Tada se obećavala najsuvremenija tehnologija, razina sigurnosti u gradu, revizija parking mjesta i nadzor kontrolora, ali izabrani gradski vijećnici nisu mogli usuglasiti dogovor. Po tko zna koji put. Popularni slogan "Mostar - grad za pješaka" je tek tada izgubio svaki smisao jer se nastavilo parkirati kako se i gdje se htjelo.

Za hercegovina.info cijelo stanje oko nove situacije s parkingom komentirali su iz Grada Mostara.

Ubrzo testno-edukativno razdoblje novog načina rada.

"Nakon odluke Gradskoga Vijeća pokrenuli smo procese vezane za rješavanje mirujućeg prometa u Gradu Mostaru. S tim u vezi krenuli smo postupno, prvo u ovaj infrastrukturni proces. Kao što se i moglo vidjeti u proteklom vremenu se radilo na obilježavanju uličnog djela parking mjesta. Taj dio je u finalnoj fazi, ostaje još poneka korekcija i  postavljanje vertikalne signalizacije, tako da će i obavijesti prema građanima krenuti vrlo brzo. Da ne licitiramo s datumima, vrlo brzo će građani dobiti pravovremenu obavijest o početku testnog/edukativnog perioda o naplati parkiranja. Bit će dovoljno vremena za prilagodbu i za sve potrebne informacije. Zajedno sa strukom ćemo kreirati informacije koje su bitne svim građanima za razumijevanje svih procesa vezanih za sustav parkiranja u Mostaru", navode.

Još se ne zna pravo stanje poduzeća i na što konkretno mogu računati.

"Grad Mostar se trenutno nalazi u procesu održavanja skupština u svim gradskim poduzećima. Tijekom rujna mjeseca trebamo imati kao rezultat nove nadzorne odbore, a nakon toga i direktore. Kada je u pitanju Mostar parking, 13. rujna se sastaje skupština i očekujemo imenovanje nadzornih odbora i uprave poduzeća, tako da će nova uprava dati konkretnije informacije o trenutnom  broju djelatnika i daljnjim potrebama", nastavljaju.

Naplatni aparati ispravni. SMS, mobilno i kartično plaćanje kao opcije.

"Naplatni aparati koji su nabavljeni u ranijoj nabavci i vremenu kojeg se vjerujemo javnost sjeća su u funkciji. Trenutno se privodi kraju softver za upravljanje parking sustavom, korisnička mobilna aplikacija, tako da će svi sustavi biti spremni do početka rada. Građani će imati sve opcije plaćanja, parkomat, SMS, mobilna aplikacija sa opcijom i kartičnog plaćanja, posebno važnog za turiste koji posjećuju naš grad", ističu.

Mo parking,ivan barbarić,Mostar,parkiranje

Poduzeće na stanju ima tri pauka koja su odložena.

"Da, točno je da Mostar parking posjeduje tri pauk vozila. Na samom početku u funkciju ćemo staviti jedno vozilo, ono se trenutno nalazi na servisu kako bi bio spreman za upotrebu. Ostala dva su kako ste i sami naveli odložena, ali i njih ćemo u skladu s radom poduzeća i potrebama staviti u funkciju", zaključuju iz Grada.