JE LI UJEO VUK MAGARE? Posušanin koji je lažirao recepte vratio ZZO-u ŽZH novac, oporba pita što je s kaznenom odgovornošću

zdravlje, lijek, Ranitidin, Ranisan, lijekovi, BIH, lijekovi, SKB Mostar, Gornji Mamići, lista lijekova, vijesti, liječnik, Posušje, zavod za javno zdravstvo zhž, lijekovi, Dom zdravlja Posušje

Ivan Bešlić, liječnik iz Posušja koji je lažirajući recepte oštetio Zavod za zdravstveno osiguranje ŽZH za više stotina tisuća maraka, vratio je toj ustanovi iznos za koji je oštećena. 

Potvrdili su to našem portalu iz ZZO ŽZH, gdje nisu naveli o kojem se precizno iznosu radi. 

"Imovinsko-pravna šteta je otklonjena i prema ljekarni koja je fakturirala fiktivne resurse i prema Domu zdravlja kojem je pripadao liječnik. Tražili smo i da nam se nadoknadi šteta odvjetničkih troškova koji nisu mali jer se radi o više tisuća maraka i da to plati ljekarna koja je počinitelj štete, odnosno pokušaja nanošenja štete. Sporazum između Zavoda i spomenute ljekarne, što je ključno, bio je sastavljen 13. siječnja 2022. godine i preko odvjetničkog društva koje je naše punomoćnik umanjena je faktura ljekarne prema Zavodu. Odmah nakon toga, Zavod je uputio informaciju o slučaju nadležnom MUP-u u Ljubuškom na utvrđivanje odgovornosti jednog ili više počinitelja bilo da je riječ o liječnicima, ljekarnicima ili drugim osobama", navela je Ivana Bošnjak, glasnogovornica Zavoda za zdravstveno osiguranje Županije Zapadnohercegovačke.

Trenutačno je cijeli slučaj pod istragom Tužiteljstva i MUP-a.

"Predmet je na kriminalističkoj obradi. Sve je tretirano kao kaznena prijava i upućen je zahtjev MUP-u za kriminalističku obradu. Trenutačno se još uvijek prikuplja dokumentacija i saslušavaju svjedoci. Daljni tijek predmeta ovisi o dokumentaciji koja je obilna i predistražnim radnjama koje obavljaju policijski službenici", potvrdila je za hercegovina.info Petrunjela Matijević, glasnogovornica Tužiteljstva Županije Zapadnohercegovačke.

Sporni liječnik rodbinski je povezan s ljekarnom u Širokom Brijegu koja je za navedene recepte izdavala fiskalne račune premda lijekove fizički nije prodala. A s cijelom situacijom nisu zadovoljni ni oni koji su ukazali na krimiminal u zdravstvenim institucijama, i govore da se predmet zataškavao.

"Sporno u cijelom procesu je što se kazneno djelo prikrivalo. A kazneno djelo je i prikrivanje kaznenog djela. Zavod nije reagirao mjesecima nego tek kad su morali. Što sada? Ako je netko ukrao novac, on mora odgovarati pred zakonom jer je ukrao novac. Nije dovoljno vratiti novac. Na kraju krajeva, kako će netko vratiti 300 tisuća maraka odjednom? Liječnik osim vraćanja novca mora i kazneno odgovarat, a Zavod mora odgovarati jer su trebali zaštiti javni interes", rekao je Dalibor Ravić, HRS-ov vijećnik u Širokom Brijegu, koji je cjelokupnu dokumentaciju o ovoj muljaži predao nadležnim institucijama, te o istome održao i konferenciju za tisak.

Pridružio mu se i Zvonko Jurišić, zastupnik HSP-a u Skupštini ŽZH-a, gdje je također bilo govora na ovu temu.   

"Nema nikakve logike da ako je netko nešto ukrao bude 'pomilovan' i svede se na to da mora vratiti novac. On mora odgovarati za učinjeno kazneno djelo, a normalno je i da se novac mora vratiti", rekao nam je Jurišić koji je pitanje "posuškog liječnika" otvorio na zadnjoj sjednici županijske Skupštine prozvavši nadležne da nisu ništa učinili po pitanju kriminalnih radnji koje su se odigrale, ali očito i probale zataškati.

Podsjetimo, posuški liječnik je ostao bez ugovora u Domu zdravlja i šifre za propisivanje zbog muljaže s propisivanjem lijekova je pred istražnim organima. Prema navodima, radi se o oko 300 tisuća maraka stečenih protuzakonito jer je krao šifru (identitet) svojih kolega te skupe lijekove propisivao po cijeloj Županiji Zapadnohercegovačkoj. Pacijenti nisu imali pojma za propisane lijekove, a jedna ljekarna iz Širokog Brijega uredno je naplaćiva sve od Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽZH. Ono što je ovdje pitanje je je li liječnik u svemu bio sam, te tko mu je i kako pomagao da iz sustava izvuče novac, pa naknadno i da se slučaj prolongira i zataškava. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.