JAVNOST PODIJELJENA Grad Köln dopustio mujezinima da muslimane pozivaju na molitvu

Mujezin
Mujezin
Avaz

Grad Köln, koji je ne samo katedralni grad već jedno od najvažnijih središta Katoličke Crkve u Njemačkoj, od prije neki dan omogućuje muslimanskim vjerskim službenicima „mujezinima“ da u sljedeće dvije godine pozivaju na molitvu, takozvani „ezan“, sve muslimane u tom gradu.

Tako je gradska vlast Kölna, na čijem čelu je gradonačelnica Henriette Reker (64, nezavisna), prihvatila dvogodišnji „pilot projekt“ kojim je dozvovljeno da se sa svih 35 džamijama u tom gradu „ezanom“ pozivaju muslimanski vjernici na molitvu svakog petka između 12 i 15 sati.

Poziv na islamsku molitvu, koji traje oko pet minuta, bit će upućivan preko zvučnika sa džamija. Mujezin pritom poziva na molitvu uz riječi  koje „veličaju Boga i govori lijepe riječi o Njemu“. Tako se izgovaraju riječi “Allah je najveći. Svjedočim da nema Boga osim Allaha. Svjedočim da je Muhammed Božiji poslanik. Dođite na namaz. Dođite na spas. Namaz je bolji od spavanja. Allah je najveći. Nema drugog Boga osim Allaha”.

"Gradonačelnica Henriette Reker na svom Twitteru je nahvalila tu odluku kao “znak poštovanja” prema pripadnicima druge vjere.  Uostalom, navela je gardonačelnica, svakog putnika u katedralnom gradu „dočekuju i prate crkvena zvona sa katedrale“. Kao „kozmopolitski grad“, Köln sada također želi zaštititi „legitimne vjerske interese muslimana“ napisala je gradonačelnica", piše Fenix.

Kritičarima takve odluke gradonačelnica Henriette Reker je unaprijed odgovorila riječima u stilu kako „svatko tko sumnja u takvu odluku, dovodi u pitanje identitet Kölna i naš miran suživot“.

No, kritičari takve odluke nisu to prihvatili i optužuju gradonačelnicu Reker da je zanemarila stvarni problem. Tako Ahmad Mansour (45), njemačko-izraelski stručnjak za integraciju kaže kako se tu „ne radi o ‘vjerskoj slobodi’ ili ‘različitosti’, nego o tome kako „operateri džamije traže javnu dostupnost (vidljivost) svog čina“ te da „oni slave mujezina za iskazivanje moći u svojim četvrtima“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kritike na takvu odluku stigle su i iz stranke Alternativa za Njemačku (AfD). Markus Wagner, predsjednik parlamentarne skupine AfD-a u parlamentu savezne zemlje Sjeverna Rajni-Vestfalija kaže kako „Poziv mujezina nema nikakve veze sa slobodom vjeroispovijesti! Vjerska sloboda prije svega znači zaštitu od javne vjerske indoktrinacije. Tko želi čuti muslimansku ili bilo koju drugu vjeroispovijest, može otići u džamiju ili mjesto gdje se slavi njegova vjera. U javnom prostoru pozivi na molitvu nemaju što tražiti.“

I brojni drugi kritičari kritiziraju odluke grada Kölna  i navode kako „ezan“, koji je dopušten još u nekim drugim njemačkim gradovima, nije usporediv sa zvonjavom zvona.

Mujezin proklamira vjerske parole („Alahu Akbar“ – Allah je najveći …), dok zvona samo upozoravaju vjerenika na molitvu ili odlazak u crkvu, navode kritičari.