JAVNA RASPRAVA Trimuša dobiva park za pse, videonadzor, kafić, amfiteatar, a odzvonilo i devastaciji "Partize"

Mostar, zelene površine, Trimuša, partizansko groblje
Hercegovina.info

Mostarci su na današnjoj javnoj raspravi u zgradi Vijećnice dobili obrise onoga kako bi u bliskoj budućnosti trebali izgledati Partizansko spomen-groblje, ali i popularna Trimuša koju mnogi nazivaju "pluća grada". Arhitekt Toni Šimunović ispred peteročlane grupe arhitekata iznio je projekcije njihovog jednogodišnjeg volonterskog rada.

"Cijeli obuhvat sastavljen je od više dijelova, sastavljen od pošumljenih prostora, a najznačaniji su Partizansko spomen-groblje i Trimuša. Pored ovoga, na ovom području je Biskupski ordinarijat, objekti individualnog stanovanja i dr. Projektom je obuhvaćena zona koja je sa sjeverne, južne i istočne strane omeđena kolektivnim stanovanjem, dok na zapadu granicu pravi rijeka Radobolja", kazao je na početku.

Planovi za Trimušu...

"U sklopu gradske trim-staze planirano je da se napravi teretana na otvorenom, sadržaj za djecu, igralište, park za pse, aktiviranje novih šetnica. Tehnički gledano, prvo je potrebno sagledati funkciju samog obuhvata i bitno je da se većinom aktivne pješačke staze stave u pravu funkciju. Također, potrebno je omogućiti održavanje cijelog područja. Kao prvo, moramo riješiti ogroman problem odvodnje oborinskih voda i erozivno djelovanje vode na cijeli obuhvat kojeg bi sve na minimum. Potrebno je staviti adekvatan urbani mobilijar, proširiti broj parking mjesta uz trim-stazu i da se postavi jedna alatnica. Konačno, videonadzor koji će pokriti cijelo područje.

"Na donjoj zoni Trimuše predviđen je prostor za boravak na otvorenom. Na ulazni dio na trim-stazu trebali bi postaviti, također, još jedan montažni 'kafe bar' koji bi pomogao ekonomiji i održivosti, a uz to jedan amfiteatar koji bi bio dobra podloga za održavanje brojnih događaja", kazao je Šimunović u prvom dijelu izlaganja.

"Partiza" ide na šminkanje.

"Lokacija je detaljno analizirana, izvršeni su uvidi u projektnu dokumentaciju i pokušali smo naći najbolje rješenje u ovom trenutku. Prvo, na sami ulaz u Partizanskog spomen-groblje bila bi postavljena ograda s jedinstvenim ulazom, aktivirani su postojeći objekti koji su u ruševnom stanju i dobili bi namjenu sanitarnog bloka, portirnice i suvenirnice. Na zapadnoj strani bio bi postavljen montažni objekt koji bi bio svojevrsni 'kafe' koji bi generirao ekonomiju i održivost obuhvata", navedeno je iz stručne projekcije mostarskih arhitekata.

Urađena je analiza ukupne cijene svih radova i ona je procijenjena na 1.035.000,00 maraka do potpune realizacije projekta, odnosno stavljanja u punu namjenu istoga.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.