VIDEO  Japanski astronom snimio udar meteorita u Mjesec i objavio snimku

meteorit
Screenshot

Japanski astronom Daichi Fujii, kustos Gradskog muzeja Hiratsuka, snimio je bljesak udara meteorita u Mjesec. Ovaj svemirski događaj zbio se 23. veljače u 20:14 po japanskom vremenu (12:15 po hrvatskom). Izgleda da je meteorit udario blizu kratera Ideler L, sjeverozapadno od kratera Pitiscus.



Meteori u prosjeku putuju brzinom od oko 48.280 km/h. Prilikom udara se zbog velikih brzina stvara intenzivna toplina i nastaje krater, odnosno zbiva se svojevrsna eksplozija te se takvi događaji, ako su dovoljno veliki i ako se dogode tijekom lunarne noći na strani Mjeseca okrenutoj prema nama, mogu vidjeti sa Zemlje, prenosi Index.

Rijetka atmosfera, više udara meteorita

“Novonastali krater bi mogao imati desetak metara u promjeru i možda bi ga mogle snimiti NASA-ina letjelica Lunar Reconnaissance Orbiter ili indijska Chandrayaan 2”, rekao je Fujii, a prenosi Space.com.

Mada meteori svakodnevno ulaze u našu atmosferu, velika većina njih izgori prilikom ulaska. No Mjesec ima jako rijetku egzosferu, što znači da meteori koji ne bi stigli do Zemljine površine obično udare u Mjesec i pritom dodaju novi segment njegovoj slikovitoj površini punoj kratera.