IZRUČEN IZ VELIKE BRITANIJE Poduzetnik Duško Knežević u pritvoru čeka saslušanje po osam optužnica

Duško Knežević
Vijesti.me

Nakon izručenja iz Velike Britanije, crnogorski poduzetnik Duško Knežević je od 30. travnja ove godine u pritvoru i još uvijek nije saslušavan pred Specijalnim tužiteljstvom povodom kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret i njegovih saznanja o drugim kaznenim djelima počinjenih od strane drugih osoba.

Njemu pritvor nije uobičajeno oročen na 30 dana već, kako je Viši sud u Podgorici ranije odlučio, do daljnjeg odnosno do nove odluke suda.

Specijalno tužiteljstvo je od 2019. protiv Kneževića podiglo osam optužnica zbog sumnje da je, preko više kriminalnih organizacija oštetio državni proračun za više stotina milijuna, piše Radio Slobodna Europa.

Terete ga za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja u gospodarstvu, stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

Suđenja nisu nikada počela, jer je Knežević 2019. pobjegao u London, od kada je bio nedostupan pravosudnim organima.

Te godine Crna Gora je raspisala Interpolovu potjernicu za njim.

Za koje sve slučajeve se tereti Knežević

Kaspia I i Kaspia II - potvrđene optužnice iz 2019. pred Višim sudom u Podgorici za zloupotrebu službenog položaja. Knežević nije vratio 12,5 milijuna eura kompaniji iz Azerbejdžana "Kaspia property holdings" koja je tim novcem kupila njegov hotel "Princess" u Baru. Za taj posao, njegova Atlas banka je izdala garanciju, koju su Azerbejdžanci aktivirali i tražili povrat novca kada je kupovina hotela propala. Nije postupio po presudi Apelacijskog suda koji je, naložio Atlas banci da vrati 15 milijuna eura s kamatama Azerbejdžancima.

E-komerc - Pranje novca i utaja poreza su kaznena djela kojima se tereti Knežević i sedam njegovih suradnika. Prema optužnici Specijalnog tužiteljstva oni su preko kriminalne organizacije koja se bavila pranjem novca i utajom poreza oštetili državni proračun. Tužiteljstvo je 2019. blokiralo 64 milijuna eura klijentima usluga e-commerca Atlas banke, nakon čega je Centralna banka uvela stečaj u tu banku. Centralna banka je uvela prinudnu upravu i u drugu Kneževićevu banku IMB (Invest Montenegro bank).

Karbon - Početkom 2020. godine, Viši sud je potvrdio optužnicu protiv Kneževića da je , kao šef kriminalne grupe, pričinio štetu kompaniji „Global Karbon” i pribavio protupravnu korist od skoro dva milijuna eura.

Aerodromi - Duško Knežević je 2019. sa suradnicima optužen da je oštetio državnu kompaniju "Aerodromi" za tri milijuna eura. Njegova "Atlas banka" nije vratila depozit od tri milijuna eura nakon isteka roka oročenja, iako su "Aerodromi" to zahtijevali. Optuženi su za zloupotrebu položaja u gospodarstvu.

Koverta - Optužnica iz 2021. za pranje novca protiv Kneževića i dužnosnika Demokratske partije socijalista Slavoljuba Stijepovića, rezultat je tajno snimljenog videa koji je objavljen 2019. Video koji je objavio Knežević snimljen je tri godine ranije. Prikazuje Kneževića koji predaje kovertu, navodno s novcem Stijepoviću. Knežević je priopćio da je spreman odgovarati za sudioništvo u nelegalnom financiranju kampanje tadašnje vladajuće stranke DPS Mila Đukanovića.

Dva slučaja podmićivanja - službenika Centralne banke i tužiteljstva:

Tužiteljstvo je 2021. optužilo Kneževića da je s bivšim viceguvernerom Centralne banke Veliborom Miloševićem i još deset osoba stvorio kriminalnu organizaciju. Prema Tužiteljstvu, Milošević je uzimao novac od Kneževića kako bi podmitio kontrolore koji su provjeravali poslovanje Atlas i Invest banke Montenegro. Istraga je otvorena nakon što je Knežević objavio tajno snimljeni razgovor s Miloševićem, kako bi pokazao da ga je on "primorao" da podmićuje kontrolore Centralne banke.

Knežević je obuhvaćen optužnicom i za vršenje protuzakonitog utjecaja, nakon objave tajno snimljenih razgovora sa službenikom tužiteljstva Nenadom Vujoševićem 2019., preko kojega je navodno podmićivao tadašnjeg vrhovnog državnog tužitelja Ivicu Stankovića. Vujošević je na saslušanju rekao da je novac zadržao za sebe. Stanković je odbacio svaku odgovornost.

Na prijedlog Specijalnog tužiteljstva Viši sud je početkom 2022. blokirao imovinu Kneževića i njegove Atlas grupe u Crnoj Gori.

Knežević traži od države 500 milijuna

Nakon što je Viši sud donio odluku da se blokira imovina Duška Kneževića i njegovog konzorcija Atlas grupe u Crnoj Gori, Knežević je pokrenuo arbitražnu parnicu pred sudom u Hagu kojom traži 500 milijuna eura obeštećenja.

Visina odštete se odnosi na blokirane kompanije Atlas Capital Holding Limited, Meljine Complex Limited, kao i dvije banke - Atlas Banku i Invest Banku Montenegro.