Izetbeg prvo sebi povećao plaću, pa kaže da će dodatnih 500 naših maraka davati u humanitarne svrhe

Izetbeg prvo sebi povećao plaću, pa kaže da će dodatnih 500 naših maraka davati u humanitarne svrhe
Hercegovina.info

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović rekao je da će cjelokupan iznos za koji će biti uvećana njegova primanja u ovoj instituciji nakon usvajanja Proračuna usmjeriti u humanitarne svrhe.

Kako je napisao na svom službenom Twitter nalogu, taj iznos će do kraja mandata uplaćivati organizaciji Pomozi.ba.

"Od svih zastupnika SDA u PSBiH, ministara i zamjenika ministara iz SDA u Vijeću ministara BiH ću zatražiti da razliku u primanjima, također, usmjere u humanitarne svrhe. SDA će hitno kreirati i u proceduru uputiti izmjene zakonskih rješenja koje će podrazumijevati umanjenje najviših primanja službenika na državnoj razini, a povećanje plaća službenika s niskim primanjima", napisao je Izetbegović, prenosi Klix.

Dodao je da je SDA podržala usvajanje Proračuna, iako, kako kaže, smatraju da je povećanje ionako previsokih primanja državnih parlamentaraca nepotrebno i dodatno produbljuje postojeći jaz u primanjima.

"Usvajanje Proračuna institucija BiH, nakon kontinuiranih višegodišnjih političkih blokada, omogućit će normalno funkcioniranje države i njenih institucija. Proračun će također omogućiti i vraćanje plaća vojnicima, policajcima i ostalim državnim službenicima na razinu iz 2008. godine, čime će se konačno riješiti problem nesrazmjera u odnosu na plaće službenika na entitetskim, županijskim i općinskim razinama", naveo je Izetbegović.

Povećanjem osnovice za obračun plaća policajcima, vojnicima i državnim službenicima predviđena su i povećana primanja za državne zastupnike, delegate, ministre i njihove zamjenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije bilo amandmana.

Zastupnički dom Parlamenta BiH usvojio prijedlog proračuna, političarima povišica od 500 KM

"To se u ovom trenutku nije moglo izbjeći jer bi dodatno prolongiralo usvajanje Proračuna", zaključio je Izetbegović.