IZBORI ZA HRVATSKI SABOR Odlučeno gdje i kada će Hrvati u BiH moći glasovati

Lokalni izbori birališta
hercegovina.info

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je danas dalo suglasnost za organiziranje glasovanja hrvatskih državljana koji borave u toj zemlji na izborima za Hrvatski sabor. Kako je priopćeno nakon sjednice Vijeća ministara, to je tijelo odobrilo da se glasovanje za Hrvatski sabor na teritoriju BiH provede 16. i 17. travnja od 7 do 19 sati.

Glasovat će se u gradovima u kojima su sjedišta diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u BiH, a utvrđene su i točne lokacije na kojima će biti biračka mjesta. U Sarajevu će ona biti u prostorima Franjevačkog međunarodnog studentskog centra, dok će u Mostaru to biti u kampusu sveučilišta, prenosi Hina.

Moći će glasovati i Hrvati koji se privremeno zateknu u BiH

U Banjoj Luci moći će se glasovati u Generalnom konzulatu Hrvatske, a u Tuzli u Hrvatskom kulturnom centru "Sv. Franjo". Glasovanje će biti organizirano i u Livnu u osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića kao i u Vitezu, također u osnovnoj školi "Vitez" dok će glasačka mjesta u Orašju biti u Sportskom kulturnom centru.

Državljani Hrvatske koji imaju stalno prebivalište u BiH moći će glasovati za tri zastupnika u Saboru u 11. izbornoj jedinici, no glasovanje će biti omogućeno i za one koji se privremeno zateknu u BiH, a imaju prebivalište u Hrvatskoj.

Oni će moći glasovati za kandidate u izbornim jedinicama u Hrvatskoj kojima pripadaju po mjestu prebivališta no morat će se prije toga posebno registrirati ukoliko žele biračko pravo ostvariti na teritoriju BiH.