IZBORI U SRBIJI Dio oporbe ne sudjeluje, a ovo je njihovo obrazloženje

glasanje izbori
Ilustracija

U Srbiji se održavaju lokalni izbori u Beogradu i još 66 gradova i općina. Bojkotira ih veliki dio oporbe koja tvrdi da vlast nije osigurala ravnopravne uvjete za poštene izbore.

Lokalni izbori u Beogradu slijede nakon što vladajuća Srpska napredna stranka nije uspjela formirati odborničku većinu u gradskoj skupštini poslije izbora 17. prosinca prošle godine za koje oporba tvrdi da su pokradeni izbornim inženjeringom, migracijom birača i nizom zlouporaba, koje su konstatirali i međunarodni promatrači.

Promatračka misija OESS-a (ODIHR) uputila je srbijanskim vlastima preporuke za unaprjeđenje izbornog procesa, napose uređenja popisa birača, ravnopravnu dosupnost oporbe medijima i izbjegavanje tzv. dužnosničke kampanje, ali je u višemjesečnim pregovorima učinjeno tek malo toga, piše Hina.

'Nisu osigurani uvjeti'

Oporba na izbore, ponajprije u Beogradu izlazi podijeljena, dok jedan dio oporbenih stranaka neće ni sudjelovati, uz obrazloženje da vlast nije osigurala fer uvjete za demokratski izborni proces.

Istraživanje Agencije "Puls Srbije" pokazalo je da će na izbore izići 60,2 posto Beograđana, te da su oporbeni birači značajno zbunjeni i nezadovoljni stanjem u kojem oporba dočekuje ponovljene lokalne izbore u Beogradu, tim prije jer su neke vodeće oporbene stranke i pokreti odustali od sudjelovanja na izborima. Njihov je argument da vlast nije osigurala ravnopravne i fer uvjete.

Prema rezultatima istraživanja, izborni prag u Beogradu od ukupno 14 izbornih lista prelazi samo pet: "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" (48,2%), građansko-ekološki pokret "Dr Savo Manojlović - I ja sam Beograd - Kreni-promeni" (13,5 %), "Biramo Beograd - Dobrica Veselinović - Miloš Pavlović" kao dio nekadašnje oporbene kolicije "Srbija bez nasilja" (11,5%), pokret "1 od 5 milijuna - Beogradski front - Ritam grada, Dušan Teodosijević gradonačelnik" (8,3 %), te lista kontroverznog liječnika Branimira Nestorovića "Mi-snaga naroda (6,7 %).

Za sve ostale liste glasat će 7,8 ispitanih u akneti u kojoj je izravno na ulici 27. svibnja sudjelovalo oko 5.500 Beograđana. Oko četiri posto anketiranih još se nije odlučilo za koga će glasati.

Na izborima za vijećnike Skupštine grada Beograda i vijećnike 17 beogradskih općina pravo glasa ima 1,6 milijuna birača.

Rad Gradskog izbornog povjerenstva i biračkih odbora na dan izbora pratit će 1.581 domaći i 156 stranih promatrača.