Zvonko Jurišić: Bit ću prvi pravaš premijer Bosne i Hercegovine!

Zvonko Jurišić, HSP BIH, Dobar loš zao emisija, Vlada ZHŽ, Zvonko Jurišić, Zvonko Jurišić, Ante Čolak, Zvonko Jurišić, HSP BIH, Zvonko Jurišić, oštećeno vozilo, Zvonko Jurišić, HSP BIH, Živko Budimir, HSP BIH, Zvonko Jurišić

Danas nakon općinskih izbora 2004., općih 2006., te posljednjih općinskih 2008. godine HSP BiH je respektabilna stranka ne samo u hrvatskom dijelu, već u cijeloj BiH. Sam Jurišić je premijer Županije Zapadnohercegovačke, u kojoj su preko 99% stanovništva Hrvati. Danas je HSP BiH po snazi ravnopravna sa HDZ 1990, te vrlo blizu HDZ BiH. HSP BiH će na predstojećim Općim izborima 2010. godine nastupiti u predizbornoj koaliciji sa HDZ 1990. na razini države, entiteta i za člana Predsjedništva BiH.

Realnost je da će koalicija HSP BiH i HDZ 1990. osvojiti preko 55% glasova Hrvata, a ja sam uvjeren da ću biti prvi pravaš na čelu Vlade Bosne i Hercegovine.

Koji je glavni programski cilj HSP BiH za opće izbore 2010. godine?

Glavni programski cilj nam je cjelovita izmjena Ustava BiH, koji je nedorečen i diskriminirajući i za konstitutivne narode i za ostale. Vladajuća struktura u odlasku u Bosni i Hercegovini pokazala se nesposobnom za donošenje bilo kakvih ustavnih promjena. Jedino o čemu su se mogli dogovoriti jesu ministarske fotelje, te pozicije u raznoraznim upravnim i nadzornim odborima. Novi ustav se sigurno neće donijeti ni u slijedećem sazivu ako se i međunarodna zajednica, a posebice administracija Sjedinjenih Američkih Država ne uključi u razgovore. Predstavnici Republike Srpske ne žele ustavne promjene, već žele zadržati ovakvu RS čiji je tvorac ratni zločinac Radovan Karadžić, a nastala je na genocidu i etničkom čišćenju nad Hrvatima i Bošnjacima.

Sve se političke stranke u BiH bez obzira na nacionalni predznak su suglasne da je gospodarska situacija u BiH katastrofalna i da se mora mijenjati. Koje je vaše viđenje izlaska iz ove gospodarske situacije?

Izlaz iz gospodarske situacije jeste poticanje razvoja poduzetništva i jačanju poduzetničke klime. Smanjenje poreza i uvođenje novih poreznih olakšica kako za postojeće gospodarstvenike, tako i za one koji tek žele pokrenuti svoje gospodarstvo jeste način smanjenja nezaposlenosti. Dugoročno, Bosna i Hercegovina treba postati zemlja znanja, novih tehnologija i inovacija. Ulaganje u znanje, obrazovanje i edukaciju mladih jeste način osiguranja kako se ne bi ponovno našli u ovakvoj situaciji.

Jeste li i zbog toga najavili osnivanje vaše političke akademije?

Svakako i zbog gospodarstva, ali prije svega zbog političke edukacije mladih i nacionalno svjesnih hrvatskih kadrova. Naime, skoro u svim relevantnim političkim strankama u BiH značajnu ulogu imaju kadrovi prošlog komunističkog sustava, koji su školovani u poznatoj i ozloglašenoj školi u Kumrovcu. Naša politička akademija je prvi korak ka stvaranju istinske demokracije, kao i poboljšanja položaja hrvatskog naroda u BiH.

Kakve promjene očekujete nakon izbora?

Prvenstveno očekujem da hrvatski narod masovno izađe na izbore i to je preduvjet da možemo očekivati pozitivne promjene u ustrojstvu Bosne i Hercegovine, a samim tim i poboljšanja situacije u sigurnosnom, a posebice u gospodarskom ozračju. Vjerujem da će se u mandatu 2010-2014 donijeti novi Ustav BiH i zato je prevažno koliko će Hrvata izaći na izbore, a skoro jednako je važno i za koga će glasovati.

HDZ BiH najavljuje veliku izbornu pobjedu među hrvatskim biračkim tijelom. Mislite li da se to može ostvariti?

Ova stranka je posljednjih 20 godina svojim biračima plasirala toliko laži da ni sami ne znaju razliku između istine i laži. Ovim najavama pokušavaju sebi dići elan i pokušavaju se osnažiti. Realnost je da će koalicija HSP BiH i HDZ 1990. osvojiti preko 55% glasova Hrvata, a ja sam uvjeren da ću biti prvi pravaš na čelu Vlade Bosne i Hercegovine.

Na čemu temeljite taj optimizam?

HDZ BiH je imao bjanko potporu hrvatskog naroda punih 16 godina, a rezultati njihove vladavine su više nego porazni. Tu prvenstveno mislim na pljačku naroda putem kriminalne privatizacije društvenih poduzeća, te nestvaranje uvjeta za povratak Hrvata na svoja pradjedovska ognjišta, prije svega u Bosni. Nasuprot tomu, mi se istinski borimo i protiv kriminalne privatizacije, te aktivno radimo koliko smo u mogućnosti na povratku Hrvata. Naša politika je od strane hrvatske mladeži prepoznata i samo u posljednja tri mjeseca HSP-u se priključilo preko 1000 mladih Hrvata i Hrvatica.

Tko će biti Vaš kandidat za člana Predsjedništva BiH, te koga smatrate najvećim favoritom za pobjedu u toj utrci?

Naš zajednički kandidat za člana Predsjedništva biti će visoki dužnosnik partnerskog HDZ 1990. te sam uvjeren da ima velike šanse da pobjedi sve svoje konkurente, pa čak i SDP-ovog kandidata sa velikom potporom bošnjačkog biračkog tijela gospodina Željka Komšića. Očekujemo potporu našem kandidatu i od drugih hrvatskih stranaka, dijaspore i posebice naših sestrinskih stranaka iz Republike Hrvatske.

Hoće li to biti Martin Raguž, Božo Ljubić ili Rudo Vidović?

Ekskluzivno za vaš portal mogu potvrditi da će to biti gospodin Martin Raguž, čovjek koji je jedan od najzaslužnijih za propast tzv. Travanjskog paketa, s kojim bi se da je prošao zacementirala Bosna i Hercegovina kao država dva entiteta: srpskog i bošnjačkog.

Što je s Đapićem. Jeste li odustali vi od njega kao člana Predsjedništva BiH?

Anto Đapić ima sve kvalifikacije koje su potrebite da bi netko postao član Predsjedništva BiH u ime hrvatskog naroda, ali u većine je prevladalo mišljenje da kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva treba biti osoba koja je čitav svoj životni i politički vijek provela u Bosni i Hercegovini.

Kako vaša stranka vidi odnos Hrvatske prema BiH?

Hrvatima u BiH prijeti realna opasnost da od konstitutivnog naroda postanu manjina, te Hrvatska kao supotpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma mora to spriječiti. Nadalje, nema napretka u rješavanju niti jednog otvorenog pitanja posebice tu mislim na sporazum o dvojnom državljanstvu i konačni dogovor o državnoj granici.

Kakvo je stajalište HSP BiH o glasovanju hrvatske dijaspore za Sabor RH?

Neposredno nakon postignutog dogovora Kosor-Milanović Predsjedništvo HSP BiH je osudilo ovaj dogovor, budući da je diskriminatorski prema hrvatskoj dijaspori, posebice prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Ovim dogovorom glas hrvatske dijaspore vrijedi tek jednu desetinu glasa birača u Republici Hrvatskoj. Istovremeno se srpskoj nacionalnoj manjini, većinu koje čine Srbi sa donedavno okupiranih područja Republike Hrvatske osiguravaju 2 glasa: jedan kao građanima RH, a drugi kao pripadnicima nacionalne manjine.

Europska unija: da ili ne?

HSP BiH podržava ulazak u EU, ali za nas novi ustav i kvaliteta pregovora BiH sa EU daleko su važniji nego sama brzina ulaska u EU. Jednom rečenicom EU da - ali ne po svaku cijenu.

(seebiz)