Županijski odbor HDZ BiH HNŽ najoštrije osuđuje napad na Hrvate povratnike u zaseoku Srednja Mahala - Sovići kod Jablanice

..., kada je u noći s ponedjeljka na utorak – 6. na 7. rujna 2010. godine nasumice pucano po kućama Hrvata povratnika od strane sumještana bošnjačke nacionalnosti.

Na svu sreću, nije bilo ozlijeđenih, no pucnjevi koji su uznemirili povratnike kulminacija su sukoba koji se izbio iste noći oko 21 sat pred kućom Ivana Rogića, člana Županijskog odbora HDZ BiH HNŽ, predsjednika OO HDZ BiH Jablanica i zamjenika ravnatelja Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Županijski odbor HDZ BiH Hercegovačko - neretvanske županije izražava zabrinutost zbog činjenice kako su napadači, iako od prije skloni pljačkama, bili Bošnjaci, a žrtve Hrvati, te se jednim dijelom svakako radi i o napadu na one koji su se nakon rata odlučili vratiti na svoja ognjišta. Ovaj napad je samo jedan u nizu incidenata na području sjeverne Hercegovine. Pri tom je posljednjih godina prednjačila općina Konjic u kojoj je zabilježeno više provala i otuđivanja imovine hrvatskih povratnika. Primjerice, u Buturović Polju, nedaleko od Konjica, nedavno je zapaljena hrvatska kuća samo deset dana nakon što je obnovljena. Istodobno, 5. srpnja ove godine Jozo Krešo iz hrvatskog sela Krtići prijavio je krađu zvona sa zvonika mjesne kapele teškog oko 100 kilograma, dok je samo nekoliko mjeseci ranije zabilježen napad na povratnicu Janju Jozić (76) iz sela Pokojište.

Ovaj posljednji napad je napad na našeg uvaženog člana ŽO HDZ BiH HNŽ i predsjednika OO HDZ BiH Jablanica Ivana Rogića, hrvatske povratnike te on predstavlja dodatni pritisak na iseljavanje preostalog življa hrvatske nacionalnosti iz tih područja. Žalosti činjenica kako su se slični incidenti događali i ranije i da većina njih nije sankcionirana. Županijski odbor HDZ BiH Hercegovačko - neretvanske županije od nadležnih institucija traži pronalaženje i oštro sankcioniranje počinitelja ovakvih nedjela te dodatnu zaštitu hrvatskog pučanstva na području sjeverne Hercegovine.