ZORA DUJMOVIĆ: Moramo odabrati bolje pa ćemo i živjeti bolje

ZORA DUJMOVIĆ: Moramo odabrati bolje pa ćemo i živjeti bolje

Ravnateljica Centra za socijalni rad grada Mostara, kandidatkinja HDZ-a BiH za Skupštinu Hercegovačko-neretvanske županije govori o svom tridesetogodišnjem radu, iskustvima, pomoći, političkom djelovanju i budućnosti...

Široj javnosti ste nepoznati pa bi bilo dobro da na početku našeg razgovora kažete nešto o sebi, odnosno ukratko se predstavite!

Mojih tridesetak godina radnog iskustva ostvarila sam isključivo u socijalnom radu i dobro sam „ispekla zanat“. Neskromno ću reći da sam ostvarila dobre rezultate radeći kao socijalna radnica i kao ravnateljica Centra za socijalni rad. Udana sam, majka dvoje odrasle djece. Tijekom vikenda obično sam na selu gdje uživam radeći u vrtu i oko cvijeća pa se tako najbolje odmaram. Odnedavno sam se aktivnije uključila u politiku, tako su se moje obveze znatno povećale, ali osjećam i vjerujem da ću i ovaj teret uspješno i savjesno ponijeti.

Trenutačno ste ravnateljica Centra za socijalni rad grada Mostara, kako se nosite s problemima?

Da, ravnateljica sam Centra za socijalni rad grada Mostara već devet godina i s ponosom mogu reći kako su korisnici naših usluga, kao i društvena zajednica, prepoznali i cijene profesionalno i uspješno djelovanje našeg centra. Centar za socijalni rad grada Mostara kao ustanova vrlo je značajan za društvenu zajednicu, naročito dobiva na značenju u ovim teškim vremenima. Centar je u potpunosti u službi građana, a otvoren je prema svim institucijama, ustanovama, nevladinim organizacijama i drugim društvenim subjektima koji daju doprinos u rješavanju socijalnih problema uz potpunu i korektnu sinkronizaciju djelovanja. Dalje, Centar ima punu potporu od svog osnivača, mostarske Gradske uprave, kao i od resornog ministarstva.

Vratimo se na glavnu temu našeg razgovora, otkuda baš sada da ste se aktivnije uključili u politiku, odnosno što Vas je na taj korak potaknulo, odnosno motiviralo?

Najiskrenije, motiv moga jačeg političkog angažiranja nije novac niti moć, što zna politika donijeti, nego šansa koja se ukazuje kroz izbore da se stanje u socijalnoj zaštiti građana počne mijenjati. Jednostavno, vidim mogućnost ostvarenja napretka u ovoj oblasti po svim njenim segmentima.

Možete li biti konkretniji?

Vidite, u isključivoj mjerodavnosti županije između ostaloga je i provedba socijalne politike, a ja bih u svojstvu zastupnice Skupštine mogla svojim zalaganjem i aktivnostima dati veći doprinos u ovoj oblasti. Iz petnih žila bih se zalagala za donošenje nedostajućih zakona iz oblasti socijalne zaštite; prije svega treba donijeti zakon o zaštiti obitelji s djecom. Donošenjem ovog zakona regulirala bi se prava na ostvarivanje dječjeg dodatka, zatim novčane naknade ženama za vrijeme porodiljinog dopusta i druga novčana davanja kojima se pripomaže obitelj s djecom.

Postojeći zakon o socijalnoj skrbi treba izmijeniti između ostaloga tako da kriteriji za ostvarivanje određenih socijalnih prava budu u okvirima realnosti i u svakom slučaju pogodniji za kategorije građana koje su u stanju socijalne potrebe. Napomenula bih da u socijalnoj zaštiti ima nekih recidiva koji se vuku još iz prošlog političkog sustava i treba ih svakako mijenjati. Mislim da nemamo vremena u potpunosti elaborirati ovu temu, međutim želim podcrtati da bih, u poziciji zastupnice u županijskoj Skupštini, uz pomoć Skupštine, medija, intelektualaca, gospodarstvenika, političara i drugih relevantnih osoba, mogla više senzibilizirati zajednicu na pružanju većeg doprinosa u ovoj oblasti.

Davanje novčane i materijalne pomoći je samo jedan segment u socijalnoj zaštiti građana. Trebamo i moramo još više i bolje, u smislu profesionalnosti i stručnosti, pomagati i onim osobama koje imaju poremećene odnose u obitelji zbog raznoraznih razloga, zatim invalidima, civilnim žrtvama rata, djeci sa smetnjama u tjelesnom i psihičkom razvoju, starim i nemoćnim osobama. Treba još više štititi i brinuti se o malodobnim osobama koje su u sukobu sa zakonom, davati adekvatnu skrb duševnim bolesnicima, pojačati preventivno djelovanje na sprječavanju konzumiranja opojnih droga, alkohola i još dosta toga.

Jeste li u Zajednici žena HDZ-a BiH “Kraljica Katarina Kosača”?

Odnedavno sam se uključila u Zajednicu žena HDZ-a BiH “Kraljica Katarina Kosača” i mogu vam sa zadovoljstvom kazati kako mi ovo društvo žena u potpunosti odgovara. Oduševljena sam ozračjem koje vlada u ovoj organizaciji žena. Ovo društvo je zaista demokratično i tu je na cijeni znanje, profesionalnost i osobnost, a nema pokroviteljstva i prepotencije.

Među ženama se osjeti optimizam, samopouzdanje, odlučnost i vjera u opći napredak. Mogu još kazati kako su moji svjetonazori na istoj valnoj dužini s načelima i programom Zajednice žena.

Uskoro Zajednica žena HDZ BiH “Kraljica Katarina Kosača” organizira obilježavanje II. obljetnice svoga utemeljenja gdje će uz članice Zajednice biti nazočne i simpatizerke. Radujem se tom događaju i vjerujem da će dosta žena pristupiti našoj organizaciji.

I na koncu našeg razgovora, želite li još nešto reći, poručiti čitateljima i drugima?

Samo jedna poruka: Vjerujte ženama, glasujte za nas, nećemo vas iznevjeriti!

izvor: večernji list