Vjekoslav Bevanda : Slavo Kukić jedan od ideologa velikog kriminala u HT Mostar

Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Slavo Kukić, HT MOSTAR, Vijeće ministara BiH, dogovor, lideri, Miro Džakula, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, Vijeće ministara BiH, Vijeće ministara BiH, Vjekoslav Bevanda, Vijeće ministara, imenovanje, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, vjeće ministara, Vjekoslav Bevanda, Vijeće ministara BiH, Vjekoslav Bevanda, BIH, Europska unija, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, MMF, novac mmf, Vjekoslav Bevanda, MMF, Vjekoslav Bevanda, proračun, Proračun BIH, rebelanas proračuna, proračun grude, Vjekoslav Bevanda, Vjekoslav Bevanda, izborni zakon

Izjavio je to "Glasu Srpske" zamjenik premijera i ministar financija Federacije BiH Vjekoslav Bevanda, ističući da o tome postoje dokazi.

U "predmetu HT Mostar" treba samo pogledati podatke o poslovanju, koji govore sve. Analiza uporednih podataka rezultata poslovanja "BH telekoma", "M-tela" i "HT Mostara" sve jasno pokazuje. U "HT Mostaru" troškovi marketinga i konsultacija su ogromni, čak 16 milijuna u 2008. godini, a ta tvrtka posluje sa deficitom za razliku od druga dva telekom operatera - kaže Bevanda.

Dodaje da je nevjerovatno da se toliko novca izdvaja za marketing, iako nema poslovnih rezultata. Dok "BH telekom" puni proračun sa 100 miliona, ističe Bevanda, u "HT Mostar" to je za tri godine samo tri milijuna maraka.

Prema njegovim riječima, kompletan postupak izbora direktora sproveden je suprotno statutu i zakonu.

To je Vlada FBiH izglasala preglasavanjem ministara iz HDZ-a BiH i riječ je o političkom nasilju. Ali bez obzira na to, očito je kršenje zakona i obraćanje članova NO "HT Mostar", ne oglašavaju se ni federalni premijer Mustafa Mujezinović, ni federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović - dodaje Bevanda.

Dodao je da je, kada je u pitanju "HT Mostar" sklopljen politički dil koji se sada realizuje, ističući da svi koji su sudjelovali i sudjeluju u malverzacijama u toj tvrtki sada za to optužuju njega, HDZ BiH, i predsjednika te stranke Dragana Čovića.

Prema presudi Ustavnog suda BiH od 12. siječnja, "HT Mostar" mora da isplati 1.287.000 KM glavnice duga, plus zakonsku zateznu kamatu počevši od 1. siječnja 2002. godine tvrtki "Hercegovina osiguranje". Odluka je donesena zbog nezakonitog jednostranog raskidanja ugovora "HT Mostar" o osiguranju sa "Hercegovina osiguranjem", a u korist tvrtke "Euroherc". Kukić je tada bio predsjednik UO "HPT Mostar", a Stipe Prlić direktor te tvrtke.

U internom revizorskom izvješću o poslovanju "HT Mostar" navedeno je da je za marketinške usluge u 2008. godini odobreno osam milijuna KM, ali da je to udvostručeno potpisom Prlića na ugovore s marketinškim tvrtkama "Digitel" i SV-RSA. U revizorskom izvješću se navodi da je, pored višemilionskih izdvajanja novca na izuzetno sumnjiv način, novac otuđivan i putem nabavki dvije tisuće reklamnih čokoladica koje su plaćene 15 hiljada eura. Čak 7,5 eura po komadu.

Dioničari "HT Mostar" podnijeli su krivičnu prijavu SIPA Odjeljenju za borbu protiv organiziranog kriminala Tužilaštva BiH, hrvatskom USKOK-u i njemačkoj policiji protiv organizirane kriminalne skupine od 12 osoba i tvrtki u "HT Mostar" zbog pronevjere u iznosu od 100 milijuna KM.

Pored direktora "HT Mostar" Stipe Prlića i vlasnika privatnih tvrtki, prijavljeni su Slavo Kukić, između ostalih, i urednici i novinari emisije "60 minuta" FTV-a Bakir Hadžiomerović, Sanjin Bećiragić i Zvonimir Jukić.

U prijavi se navodi da se "cijela operacija izvlačenja novca, koju u BiH nadzire profesor sveučilišta Slavo Kukić i mentor Stipe Prlića, odvija i preko marketinške tvrtke 'Digitel' u Zagrebu, vrlo bliske Ivici Mudriniću i agencije SV-RSA iz Sarajeva vlasnika Nevena Kulenovića".

SV-RSA ima povlašten status na FTV-u i dobiva popuste za emitiranje, a zauzvrat Kulenović provizijom bogato nagrađuje Prlića i Kukića - stoji u prijavi.

Hadžiomerović i njegove kolege terete se da su reketirali ljude u iznosima od pet do 20 tisuća eura, ukoliko ne žele da se o njima objave kompromitujući materijali.

Po nalogu Županijskog tužiteljstva u Mostaru i Financijska policija FBiH ispitala je navode iz prijave članova NO "HT Mostar" o kršenju Zakona o javnim nabavkama. Glavni županijski tužitelj Nijaz Mehmedbašić rekao je da je moguće objedinjavanje predmeta "HT Mostar" na kojem radi i SIPA.

Plaćeni mediji

Vjekoslav Bevanda kaže da "oni koji su pronevjerili milijune u 'HT Mostar', nažalost, imaju plaćene medije i imaju moć".

Pogotovo je tu riječ o nekim bivšim članovima NO. Ne znam šta je sve navedeno u toj prijavi policiji i tužiteljstvu o pronevjeri oko 100 milijuna u "HT Mostar", ali pogledajte ko je sve bio član NO. Kukić je svakako jedan od ideologa tog zla koje se dešava u "HT Mostar" - zaključuje Bevanda.

Izvor:glassrpske.com