U petak, 11.06. 2010. godine je u Rami svečano obilježena 20. obljetnica OO HDZ BiH Rama

Obilježavanje je započelo sjednicom u 15:00 sati na kojoj je Predsjedništvo HDZ BiH jednoglasno izabralo dopredsjednicu HDZ BiH i predsjednicu Federacije BiH Borjanu Krišto za kandidata HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na predstojećim Općim izborima 2010. Ovo je po prvi put da je Hrvatska demokratska zajednica BiH kandidirala jednu ženu na najvišu političku dužnost u BiH. Nakon sjednice izaslanstva HDZ BiH su položila vijence kod spomenika poginulim ramskim braniteljima. U 16 sati održana je Svečana sjednica na kojoj je prikazan dokumentarni film o tome što je HDZ BiH Rama radio u proteklih 20 godina. Iza filma uslijedili su govori predsjednika OO HDZ BiH Rama Dragana Metera te predsjednika HDZ BiH dr. Dragana Čovića. Na skupu je bilo preko 300 članova i simpatizera ove stranke. Svečanost je završena domijenkom u prostorijama Doma kulture.

Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović je u svom obraćanju je poručio;HDZ BiH stožerna je stranka hrvatskoga naroda u BiH. Hrvati u BiH su danas ustavno nejednakopravni s druga dva konstitutivna naroda u BiH. Nas mora zadovoljiti jedino istinska ustavna jednakopravnost hrvatskoga naroda u BiH. Moramo razumjeti da bez dogovora sa srpskim i bošnjačkim strankama mi uopće ne možemo biti u vlasti. Bez ključne srpske i bošnjačke stranke ne može se napraviti vlast, a bez svih hrvatskih stranaka zajedno može se bez problema napraviti vlast i toliko o ravnopravnosti tri konstitutivna naroda u BiH“, istaknuo je predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović te dodao kako BiH mora žurno, najkasnije šest mjeseci iza nakon Općih izbora, dobiti novi Ustav. Mi smo javnosti već odavno ponudili naše viđenje tog novog Ustava – BiH u međunarodno priznatim granicama, jednakost tri konstitutivna naroda u BiH i diskontinuitet teritorija u BiH kroz četiri federalne jedinice na srednjoj razini vlasti. Ovo će apsolutno spriječiti bilo kakvo razmišljanje ili tehničku mogućnost bilo kakvih podjela. Zaštitit ćemo do kraja ustavnu poziciju hrvatskoga naroda u BiH. Stabilnost BiH mora biti strateški interes europske Hrvatske, odnosno da se kroz novi Ustav konačno osigura istinska ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH. Za ovogodišnje povijesne izbore, jer oni uistinu jesu takvi za Hrvate u Bosni i Hercegovini, HDZ BiH si je postavio jasni cilj – više od 130 tisuća glasova. To će značiti ostvarenje rezultata od prije 12 godina a što će biti vrednije s obzirom na današnje okolnosti. Taj će rezultat, također, značiti jasnu prepoznatljivost HDZBiH kod međunarodnih i domaćih političkih čimbenika. Bit će to prepoznatljiva snaga bez koje se neće moći razgovarati o uređenju BiH, ustavnim promjenama i svim budućim reformskim aktivnostima-, kazao je dr. Čović. Predsjednik HDZ BiH je govoreći na Svečanoj akademiji u Rami iskazao uvjerenje da će još bolji izborni rezultat postići kandidat HDZBiH za člana Predsjedništva BiH. On je još veći izborni krah predvidio hrvatskim strankama u BiH kojima je jedina strategija onemogućiti jedinstvo Hrvata.

Dr. Dragan Čović je podsjetio da je on 9. predsjednik HDZ BiH, dok su druge stranke promijenile tek jednog ili dva predsjednika. Također je podsjetio kako je oko 180 dužnosnika HDZBiH smijenjeno zbog navodnog protudaytonskog djelovanja premda su njihovi istupi bili jedino na ukazivanju nejednakosti Hrvata u BiH i nužnosti ustavnih promjena a što se u ovom vremenu potvrđuje kao jedini izlaz za BiH.Potpisivanje sporazuma između HDZ BiH i HDZ Hrvatske ocijenio je "posebnim danom za HDZ BiH", koji je usporedio s osnivanjem stranke prije 20 godina. "Iako je naizgled kratak i skroman, ovim smo sporazumom otvorili novu stranicu za Hrvate u BiH, posebno zbog izbora. Vjerujemo da će HDZ BiH uvjerljivo dobiti predstojeće Opće izbore ", rekao je dr. Čović. Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović je, također, posebno istaknuo kako svakodnevno sve veći broj mladih i obrazovanih kadrova pristupa HDZ BiH, kako HDZ BiH prepoznaju kao stožernu stranku hrvatskog naroda u BiH te kako su Mladež HDZ BiH, Zajednica žena HDZ BiH „Kraljica Katarina Kosača“ i Politička akademija HDZ BiH tri stupa na kojima će u budućnosti stajati HDZ BiH.

Ured za informiranje HDZ BiH