Tako je govorio Sejdo Komšić

Nema riječi, kojom se može opisati sprdnja s političkom voljom hrvatskog naroda u BiH. I ne, ne možemo reći da se Željko sprda s njom, nego samo njegovo političko bivstvovanje u ovakvoj formi u BiH je političko ponižavanje hrvatskog naroda. On sam uživa u svojoj ulozi, pojačava retoriku u inat njegovim imaginarnim zamišljenim  nacionalistima, a podilazeći upravo integralnim bosanskim nacionalistima i fetišistima države u BiH, ne shvaćajući da su i nacija i država umjetne društvene tvorevine i njihovo neumjereno veličanje dovodi do ekstremnih stavova, bez obzira koji atribut imaju ili s koje strane dolaze. 

I nekomu, tko nema pojma o situaciji u BiH ili politički ustroj iste samo površno zna, a imajući u vidu, da je ovo država tri temeljna naroda - činjenicu da u jednom od najviših organa izvršne vlasti u BiH, sjede tri predstavnika, od kojeg su dva  izabrana ogromnom većinom naroda iz čijih redova dolaze, a trećeg, koji ujedno predstavlja najmalobrojniji narod, su izabrali svi građani države zajedno, bi predstavljalo asimetriju i ogromnu političku devijaciju u BiH, što i jeste. U takvom Predsjedništvu, dakle,  jednog člana Predsjedništva je izabrao ogromnom većinom srpski narod u BiH i on se s tim legitimira, drugi je bošnjački član predsjedništva izabran od strane gotovo isključivo od Bošnjaka i on prvenstveno štiti i zastupa njihove interese, svjesni dobro zbog čega su tu. U isto vrijeme treći član sam tvrdi i općepoznata je stvar, da zastupa sve građane države i da su ga birali najmanje oni koji ga predstavljaju - onaj treći narod, dajući time svjesno pljusku nacionalnim interesima BiH Hrvata, koji su u ovoj priči ostali politički marginalizirani.
Još bolnija je činjenica u tom svemu, što je taj treći narod najmalobrojniji i što njegov "zastupnik" u Predsjedništvu je desna ruka u pokušaju majorizacije najbrojnije etničke skupine u BiH i totalne marginalizacije Hrvata kao političkog faktora u BiH.
Osim zabijanja glavu u pijesak činjenici, koja jednostavno vrišti, da je nelegitiman u ovakvom ustroju vlasti i temeljnim postavkama države, Željko je Komšić sinoć u FTV emisiji 60 minuta na domaćinskom terenu kod Bakira Hadžiomerovića, koji jednostavno ne može sakriti privrženost ovom suvremenom Sejdi Bajramoviću, otišao korak dalje. U televizijskom sučeljavanju kandidata za Predsjedništvo, je demonstrirao jedan pravi jalijaški nastup, izostanak temeljnog poštovanja prema svojim sugovornicima, konstantno vraćanje rasprave na ratno razdoblje i devedesete, koje su bolne mjesto za ovo područje i time pokazao i još jedno lice, koje će odvratiti i ono malo Hrvata, što je glasalo za njega od te nakane u budućnosti. Imali smo priliku vidjeti sve ono, čega smo i više nego siti u BH političkoj sceni: okrenutost prema prošlosti, nediplomatski rječnik, nekulturu, netaktičnost, uličarsko ophođenje i birtijaški nivo političkog predstavnika iz reda stranke, koja sama sebi tepa, da je multietnička i građanska, a u biti je upravo netolerantna, na valu hegemonije pod zajedničkom kapom bosanstva.
Upravo sinoćnjim nastupom člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, ovaj najtipičniji eksponat SDP-ove građanske poiltike je dokazao, da je i dalje na stazama  komunističkih bajkovitih multietničkih priča u BiH, koje nikad u praksi nisu zaživjele ili "sakrij nacionalnu netrpeljivost po tepih" politike, te mantri svi smo mi Bosanci (prije Jugoslaveni), koje su i bile jedan od uvoda u rat 1992. godine.

Iako je sasvim legitimno da ta stranka zabija glavu u pijesak pred činjeničnim stanjem na terenu u BiH ili da stranka uopće ne shvaća politički moment BiH, ipak prava je šteta, da smo mi Hrvati u BiH izravne žrtve političkih vrludanja, zbunjenosti i romantizma bez pokrića SDP-a u modernoj BiH. Naime, dok će se svaki realan čovjek u BiH nasmijati na romantizirane i idealizirane budalaštine iz političkog programa i biltena SDP-a, Hrvati u BiH su ostali bez jedne poluge izvršne vlasti na temelju SDP-ovog igranja multietničnosti u etnički raslojenoj državi.

 

 

piše: Ivan Filipović