FOTO  Svečano obilježena 20. obljetnica OO HDZ BiH Grude

Svečano obilježena 20. obljetnica OO HDZ BiH Grude

Izaslanstvo HDZ BiH prvotno je položilo cvijeće i zapalilo svijeće na grob pookojnog predsjednika HDZ BiH i prvog predsjednika Hrvatske Republike Herceg-Bosne Mate Bobana u Gorici, a potom i na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima općine Grude.

U prepunoj dvorani restorana ''Otok'', članove i simpatizere stranke pozdravio je predsjednik HDZ BiH prof. dr. Dragan Čović koji je kazao kako su Grude 90-tih godina bile središte promišljanja i političkih i vojnih doktrina hrvatskog naroda u BiH.

''Moramo biti ponosni na ono što je HDZ postigao na političkoj sceni i učinio na dobrobit Hrvata na ovim prostorima kroz protekla dva desetljeća. Također, trebamo se prisjetiti i biti ponosni na sve one koji su imali hrabrosti pokrenuti jedan racionalni, kršćanski, politički pokret Hrvata, kako u BiH, tako i u Hrvatskoj i diljem svijeta'', rekao je prof. dr. Čović ne skrivajući zadovoljstvo što se upravo HDZ BiH uspio oduprijeti svim nedaćama koje su ga pratile proteklih godina i ostati stožerna stranka hrvatskog naroda.

Predsjednik HDZ BiH prof. dr. Dragan Čović osvrnuo se i na značajnu ulogu Mladeži HDZ BiH i Zajednicu žena HDZ BiH ''Kraljica Katarina Kosača'' ističući ih kao najveće potencijale koje jedna stranka, a i narod, mogu imati. Ovu priliku iskoristio je kako bi pozvao da se u što većem broju izađe na predstojeće izbore koji su, prema njegovim riječima, prekretnica u povijesti Hrvata kao što je bila i 1990. godina.

''Izađite na izbore u većem broju nego dosadašnjih godina. BiH može ostvariti svoj put euroatlantskih integracija, ukoliko se dogodi reforma ustava po mjeri svih naroda, što je cilj HDZ BiH, kao i kandidatkinje HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjane Krišto. Ona je najkompetentniji kandidat, jer objedinjuje iskustvo, donosi svježinu, dio je moderno organizirane stranke i radi u korist hrvatskog naroda'', istaknuo je prof. dr. Čović uz napomenu kako bez Hrvata nema ni BiH.

Svečanost obilježavanje 20. obljetnice OO HDZ BiH Grude upotpunjena je prikazom dokumentarnog filma o vremenima kroz koje su Hrvati, zajedno s HDZ-om, prošli kroz protekla dva desetljeća. Usmeno svjedočanstvo o prvim danima stranke, ratu u BiH, kao i svemu što je do danas učinjeno na poboljšanju života u općini Grude, ispričao je predsjednik OO HDZ BiH Grude Ivan Leko.

Predsjednik HDZ BiH prof. dr. Dragan Čović posthumno je dodijelio zlatna priznanja Mati Bobanu kao i Mati Šimunoviću, jednom od utemeljitelja HDZ u Grudama koji je obavljao i dužnosti dopredsjednika i predsjednika OO HDZ Grude.