SKANDALOZNO: Tajni plan SDP-a, SDA, HDZ1990 i HSP BiH: Nova Alijansa za Bosnu i Hercegovinu

, koji ne želi da njegova stranka dovede komuniste ponovno na vlast, otkrio detalje... plana koji ova koalicija između sebe naziva „Pakleni plan“, a on službeno nosi naziv „Nova alijansa za BiH“. Plan nova Alijansa sadrži nekoliko povezanih obveza koje stranke trebaju izvršiti kako bi sutra zajednički formirale vlast i preuzeli kontrolu nad resursima u BiH. Papir je potpisan na tajnom sastanku na Ilidži, a na njemu su sudjelovali: Zlatko Lagumdžija i Željko Komšić (SDP), Sulejman Tihić i Bakir Izetbegović (SDA), Božo Ljubić i Martin Raguž (HDZ1990), Zvonko Jurišić (HSP).

Prvo, „Novu alijansu čine: SDP, SDA, HDZ1990 i HSPBiH. Po potrebi mogu se uključiti i neke druge (manje) stranke ali tek nakon izbora.

Drugo, cilj Nove alijanse je (neformalna) predizborna suradnja i koaliranje nakon izbora. Zatim preuzimanje vlasti u županijama, Federaciji i Vijeću ministara.

Treće, Martin Raguž nikako se ne smije povući s mjesta kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Kao nagradu osigurat će mu se adekvatno mjesto u izvršnoj vlasti ili diplomaciji. Da bi osigurao vjerodostojnost hrvatske kandidature zadaća mu je povremeno napasti i kandidata SDP-a i SDA.

Četvrto, uspostavlja se suradnja u vezi razmjene informacija. Partije su suglasne kako će između sebe razmjenjivati sve važne informacije potrebne za usmjeravanje kampanje. Posebno se to odnosi na istraživanje javnog mnijenja. Partije su suglasne da proces istraživanja javnog mnijenja koordinira SDP. Razmjena informacija će se voditi preko generalnih sekretara partija.

Peto, uspostavlja se suradnja po pitanju medijske pokrivenosti kampanje. SDP će uz pomoć FTV, BHT, Oslobođenja i drugih medija osigurati medijsku pokrivenost Alijanse i negativan udar na HDZ BiH, SBiH, SBB i druge partije. Posebno će se to ostvariti kroz emisiju „60 minuta“. HDZ1990 i HSP trebaju SDP-u otvoriti prostor u Dnevnom listu.

Šesto, HDZ1990 i SDA se obvezuju kroz ministarstva Federalne Vlade pomoći projekte koji su od značaja i za SDP-e. To se posebno odnosi na Ministarstvo poljoprivrede i dijeljenje sredstava iz poticaja. Zadužuje se ministar Damir Ljubić da napravi plan poticaja i podjele biračima.

Sedmo, uspostavlja se suradnja i na polju oglašavanja. SDP će obezbijediti značajan broj jambo oglasnih površina za HDZ1990 i HSP u Sarajevu i Bosni. HSP i HDZ1990 će u Hercegovini pojačati kampanju SDP-a i SDA kroz postavljanje novih oglasnih površina. Plakati trebaju sugerirati jedinstvo. Tako će plakat s jedne strane biti SDP-a, a s druge HDZ1990 i HSP-a. Plakate HDZBiH i drugih stranaka povremeno treba šarati s negativnim porukama. Ne treba ih pustiti na miru.

Osmo, HDZBiH, SBiH, SBB, SNSD stalno treba u javnim nastupima povezivati s kriminalom i korupcijom. Potrebno je plasirati informacije kako su protiv Čovića i Dodika podignute razne optužnice. Te vijesti posebno treba puštati kroz portale. To će ostaviti dovoljno prostora Novoj alijansi za BiH dovoljno prostora da razvija nove strategije.

Deveto, sve tekuće probleme trebaju se dogovarati dnevno i promptno.

Deseto, ukoliko plan po bilo kojem osnovu procuri u javnost treba se ograditi i naglasiti da plan ne postoji. Za to se zadužuju stranački portparoli i sekretari.

izvor: www.provjereno.org