Skandalozno: SDP Hrvatima u BiH želi oduzeti i mjesto premijera

Litre pjenušca potekle su u izbornim stožerima Dodikova SNSD-a, SDP-a, SDA i HDZ-a BiH. Te četiri stranke najveći su dobitnici općih izbora održanih u nedjelju u Bosni i Hercegovini. Jedna od najsiromašnijih europskih zemalja na trenutak je tijekom izborne noći zaboravila na svoje probleme, piše večernji list.

Grubi inženjering

U utrci za Predsjedništvo BiH SDP-ov kandidat Željko Komšić osvojio je za prilike u BiH golemih 300.000 glasova, uglavnom bošnjačkih. Analitičari poručuju da su novim izbornim inženjeringom SDP i Komšić još jednom pokazali svu apsurdnost izbornoga sustava. Profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru dr. Zoran Tomić navodi kako upravo takvim potezom SDP udaljava Hrvate od BiH.

“To izaziva kolektivnu frustraciju Hrvata”, rekao je Tomić.

I apsolutni pobjednik izbora na hrvatskoj stranačkoj sceni predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović poručio je kako se inženjeringom ne gradi povjerenje između Bošnjaka i Hrvata. “Žao mi je što je bošnjački narod dopustio sebi da brutalnom većinom bira hrvatskoga člana Predsjedništva BiH”, rekao je Čović. Njegova konkurencija HDZ 1990. i HSP potpuno je pometena na svim razinama vlasti, pa čak i u hercegovačkim županijama u kojim su u protekle četiri godine Ljubić i Jurišić vladali. Unatoč tome, među Hrvatima u BiH sve više sazrijeva ideja stvaranja velike hrvatske koalicije po uzoru na vladu nacionalnog jedinstva kakvu je Franjo Tuđman formirao u Hrvatskoj 1991. Zagovornici takve ideje nadaju se kako bi se velikom hrvatskom koalicijom, u kojoj bi se našli HDZ BiH Dragana Čovića, HDZ 1990. Bože Ljubića i HSP Zvonka Jurišića, Hrvati uspjeli nametnuti kao ravnopravan subjekt u pregovorima o ustavnim promjenama. Velika hrvatska koalicija mogla bi spriječiti i da predsjednik SDP-a Zlatko Lagmudžija oduzme Hrvatima i mjesto državnoga premijera koje prema nepisanom pravilu u ovom mandatu pripada Hrvatima. Lagumdžija je potencijalnim koalicijskim partnerima poručio kako SDP želi ujediniti zemlju. Srpski član Predsjedništva BiH ostaje Dodikov suradnik Nebojša Radmanović koji je za dlaku pobijedio zajedničkoga kandidata srpske oporbe Mladena Ivanića.

Treći bošnjački član

Iz SNSD-a su upozoravali da bošnjačke stranke svoje birače u RS-u preusmjeravaju na glasovanje za Mladena Ivanića kako bi Bošnjaci njegovom pobjedom dobili i trećeg bošnjačkog člana Predsjedništva. “Ipak, nisam znao da će tolik broj Bošnjaka glasovati za Mladena Ivanića”, poručio je Milorad Dodik. Suvereni vladar RS prvi je put ozbiljno uzdrman, što bi moglo izazvati još veću zategnutost na relaciji Sarajevo – Banja Luka. Kod Bošnjaka u Predsjedništvo ulazi Bakir Izetbegović, u kojem su bošnjački birači vidjeli nasljednika politike njegova oca Alije. Vlasnik sarajevskih dnevnih novina Dnevni avaz Fahrudin Radončić, koji je bio drugi u utrci za Predsjedništvo, ima razloga za slavlje jer je njegov Savez za bolju budućnost postao čimbenik s kojim će se morati računati. Najveći je gubitnik izbora bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i njegova Stranka za BiH. No komplicirani sustav BiH omogućava razne poslijeizborne koalicije. Formiranje vlasti može potrajati i nekoliko mjeseci.

Sve hrvatske stranke u BiH za hrvatski entitet
Prvi put od samostalnosti, Hrvati u BiH postigli su prešutni konsenzus o nužnosti uspostave hrvatske federalne jedinice u BiH. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u izbornoj noći otišao je i korak dalje, poručujući kako je hrvatski entitet jedina realnost. “Pozdravljam vas iz Mostara, prijestolnice buduće hrvatske federalne jedinice u BiH”, naglasio je Čović u izravnim javljanjima iz stranačkog stožera. Identičan stav imaju i HDZ 1990. te HSP, koji se dugo opirao takvoj mogućnosti. Konsenzus je ubrzao i podatak o više od 300.000 glasova Bošnjaka za Željka Komšića. I svi zajednički glasovi Hrvata ne bi bili dovoljni za pobjedu nad Komšićem. Upravo bi hrvatska federalna jedinica mogla biti platforma na kojoj će se graditi hrvatska koalicija u BiH.

(M. V.)