Raguž kandidat za člana Predsjedništva, Jurišić nositelj liste za Parlament BiH?

dr.Jurisic

Prema informacijama iz dobro obaviještenih izvora, čini se kako će zajednički kandidat dviju stranaka ipak biti iz HDZ-a 1990. i to najvjerojatnije zamjenik predsjednika ove stranke Martin Raguž, piše mostarski Dnevni list.

Iako je prethodnih dana HSP najavljivao kako bi u pregovore s "Devedesetkom" mogao predložiti počasnog predsjednika HSP-a RH Antu Đapića, čini se kako su šanse za takvo što ipak minimalne te će HSP ipak prepustiti HDZ-u 1990. mjesto kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva. Neimenovani sugovornik mostarskog lista iz HSP-a BiH je potvrdio kako konačna odluka o prepuštanju ove pozicije Ragužu nije donesena ni u jednoj stranci, ali da dosadašnji tijek razgovora upućuje na to.

- Radi se o neformalnim razgovorima koji su se doticali teme zajedničkog kandidata, no još uvijek nije postignut i konačan dogovor, pojasnio je izvor Dnevnog lista, istaknuvši kako će u budućem koalicijskom odnosu biti napravljena i podjela pozicija na pojedinim listama. Iako je postignut načelan dogovor o koaliciji za sve razine, predsjedništva obiju stranaka sada trebaju dati konačnu riječ, nakon čega bi se trebala znati i imena nositelja listi. No, u ovom je trenutku vrlo izvjesno da predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić bude nositelj liste za državnu razinu vlasti.

No, tek kroz konačne razgovore trebao bi se znati i način podjele listi i mandata za pojedine razine vlasti, a kao princip podjele trebalo bi u prvom redu uzeti rezultate proteklih općinskih izbora. To će, doznaje list, biti i polazna osnova kada je u pitanju snaga jedne i druge stranke. Međutim, iako još uvijek ostaje nepoznat način raspodjele ostalih mjesta na listama, kriteriji su jasni, a govore o tome da ljudi na listama ne smiju imati bilo kakvu vezu s kaznenim procesima.