Predizborni skup HDZ BiH u Vojnićima

Na predizbornom skupu nazočio je i predsjednik HDZ BIH OO LJUBUŠKI Nevenko Barbarić sa predsjedništvom stranke uz ostale stranačke dužnosnike i novoizabrani ministri.

Kandidat na listi HDZ BIH Miro Ćutuk je govorio o važnosti poljoprivrede za Općinu Ljubuški rekavši da je poljoprivreda u Ljubuškoj općini  prioritet prioriteta, jer od nje živi gotovo 50% stanovništva. Ukazao na probleme i gdje se oni nalaze i što će kandidati učiniti da trenutnu lošu situaciju u poljoprivredi poboljšaju. Naglasio je važnost plasteničke proizvodnje te plasiranja poljoprivrednih proizvoda na tržište i njihov otkup. A kao preduvjet stjecanja europskih poticaja poljoprivrednicima predlaže hitno rješavanje imovinsko pravnih odnosa u gruntovnici i katastru. Osvrnuo se na nepravedno dijeljenje poticaja sa nivoa županije. U završnici govora zahvalio se prisutnima na potpori te pozvao da izađu na izbore 03.10.2010. god.

Vedran Markotić se u svom govoru osvrnuo na probleme s kojima se danas mladi susreću, te naglasio nepravednu raspodjelu proračunskih sredstava za znanstvene i športske ustanove. Ukazao je na probleme Sveučilišta u Mostaru kao jedinog hrvatskog sveučilišta u BiH prouzrokovane nefinanciranjem bivše vlade. Naglašava da je šport sastavni dio kulture življenja te da je važan za očuvanju zdravlja ljudi u svim razdobljima života „Naša obveza je zalaganje za što veću pristupnost športu u svakodnevnom životu svih naših žitelja a pogotovo djece i mladih. Sve ovo ćemo postići većim izdvajanjem sredstava za oblast športa iz županijskog proračuna".

Žana Primorac se u svom govoru osvrnula na obrazovanje a pogotovo na obitelj kao najvažniju  „obrazovnu instituciju" te obećala pomaganje mladih majki, žena, roditeljica kroz dječje nadoplatke, pomoć pri traženju posla te obrazovanje djece sa poteškoćama u razvoju da postanu korisni članovi društva. Dala je obećanje da će sva nadarena djeca pogotovo ona koja dolaze iz socijalno ugroženih obitelji dobiti stipendije i time osigurati mogućnost studiranja sve nadarene djece.

Iva Sušac je u govoru ukazala na lošu raspodjelu poticaja koji su uzrokovali loše stanje proračuna i zaduženost Županije od pedeset milijuna konvertibilnih maraka unatoč povećanju proračunskih prihoda uvođenjem sustava PDV-a. Istaknula je da je pojedinim „poljoprivrednicima" isplaćen poticaj koji je premašio iznos proračuna Općine Ljubuški za više od dva puta, te da je to jedan od razloga zbog kojih mora doći do promjena,a ta promjena je HDZ BIH i kandidati na listi. U završnici govora pozvala je sve prisutne da izađu na izbore i daju svoj glas pravoj stranci HDZ BIH.

Katarina Marić je u svom govoru istaknula da se treba posvetiti jačanju institucija pravne države, borbi proziv svih oblika korupcije i kriminala, te zaštiti ljudskih prava. Osvrnula se na nepravdu koja je nanesena hrvatskom narodu izborom od strane bošnjačkog biračkog tijela Željka Komšića kao člana predsjedništva ispred hrvatskog naroda, te je time izgubljena mogućnost vođenja vanjske politike u korist Hrvata.

Ante Mišetić govori o gospodarstvu s naglaskom na turizam kao o jednom od potencijala i pravaca razvoja Općine Ljubuški. Te je obećao da će intenzivno raditi na uređenju kulturne i prirodne baštine kako bi turistička ponuda postala što važniji gospodarski potencijal i da će se uvesti reda u oblasti eksploatacije mineralnih sirovina, odnosno sprečavanje nelegalne eksploatacije a kojom se sada bave istražni organi. Navodi: „Situacija oko eksploatacije mineralnih sirovina je kulminirala u posljednje četiri godine, što ukazuje na nezakonito postupanje prema državnoj imovini od koje bi korist trebali imati korisnici proračuna tj. građani, a ne pojedine interesne skupine".

Predizborni skup je veliki broj stanovnika Vojnića, Klobuka, Šipovače, Veljaka i ostalih okolnih sela. Nakon govora kandidata i završne riječi domaćini i gosti predizbornog skupa su se nastavili družiti uz zabavni program.