Politička akademija HDZ BiH na susretu mreže zaklada i institucija europskih političkih stranaka u Zagrebu

izbori 2010, HDZ BiH, Dragan Čović

Politička akademija HDZ BiH sudjelovala je na susretu mreže zaklada i institucija europskih političkih stranaka koja se održavala od 10. do 13. rujna 2010. godine u Zagrebu u organizaciji Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) i  Zaklade hrvatskog državnog zavjeta (ZHDZ).

Sudionike je na početku programa pozdravio Božo Biškupić, ministar kulture Republike Hrvatske, ističući zadovoljstvo što je IRI organizirao još jedan susret u Republici Hrvatskoj i nastavlja suradnju s Zakladom hrvatskog državnog zavjeta.

Damir Džeba, tajnik Političke akademije HDZ BiH, predstavio je program, ciljeve i temeljne vrijednosti PA HDZ BiH Međunarodnom republikanskom institutu (IRI) i sudionicima iz instituta i zaklada europskih političkih stranaka. Osnivanje i rad Političke akademije potvrđuje europsku i modernu opredijeljenost HDZ BiH te nastavak jačanja i izgradnje stranačkih kapaciteta.

Tijekom zasjedanja raspravljano je o ustroju političkih stranaka, poduzimanju anti korupcijskih mjera, jačanju zaklada,  institucija i programskih kapaciteta europskih političkih stranaka. O navedenim temama govorili su Mihai Politeanu iz Instituta za političke studije (Rumunija),  Ioana Lung iz Centra za europske studije (Brussels) i Emilija Gjorgjievska iz Zaklade Konrad Adenauer (Mekedonija).

Jan Surotchak (USA), ravnatelj Regionalnog ureda IRI-a za Europu i Jonas Survila, predstavnik Instituta za demokratske politike (Litvanija) izlagali su o stranačkim kampanjama, razvijanju strategije i vrednovanju rezultata, važnosti planiranja strategije za opće ili lokalne izbore.

Posljednjeg dana susreta podnesena su izviješća o radu i obukama koje IRI pruža širom svijeta. O iskustvima jednomjesečne političke obuke za kandidate u Jordanu govorili su Tomislav Damnjanović, predsjednik izvršnog odbora G17 Plus i Eva Ohrablova (SDKU-DS) i Balint Porcsalmi (RMDSZ).

Nastavak djelovanja IRI-a će i dalje biti obuka perspektivnih stranačkih kadrova koje predlažu političke akademije, instituti i zaklade europskih političkih stranaka a HDZ BiH nastavlja sudjelovati u radu te će kroz svoju političku akademiju članstvu omogućiti stjecanje znanja, obuke i iskustva kroz spomenute europske organizacije.

Na trodnevnom susretu IRI-a u Zagrebu sudjelovali su predstavnici iz akademija, zaklada i instituta iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovenije, Bugarske, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Poljske, Litvanije, Estonije i Bosne i Hercegovine.