Počela predizborna kampanja u BiH, nacionalistička i antidržavna retorika će se sankcionirati

izbori 2010, izbori, izbori, Hrvati u BIH, izbori 2010, pismo, dijaspora, izbori, izbori, Hrvatska, popis, izbori, Hrvatska, HDZ, kukuriku koalicija, izbori, BIH, ustav, Hrvatska, referendum, U ime obitelji, izbori, izbori u BiH, Stjepan Mikić, Troplet, Europski parlament u Briselu, izbori, poziv, izbori, Slovenija, izbori, kupovina glasova, plaćanje glasova, glasovanje, izbori, djeca, izbori, BIH, kupovina, birački odbori, izbori, provjera, glasovanje, izbori, poziv, BIH, izbori, predsjednički izbori, izvanredni izbori, izbori u BiH, BIH, izbori, izbori, klis, Konjic, izbori, Čitluk, HDZ BiH, izbori, zapadna hercegovina, BIH, izbori, Sarajevo, Hrvatska zemlja, izbori, Hrvatska zemlja, izbori, predsjednički izbori, Mostar, DIP Državno izborno povjerenstvo , predsjednički izbori, rezultati prvog kruga , Hrvatski narodni sabor, izbori u RH, poziv, izbori, izbori u RH, Kolinda Grabar Kitarović, Ivo Josipović, Ploče, referendum, termoelektrana, izbori, Hrvatska dijaspora, dijaspora, Hrvatska zemlja, iz
Ilustracija/Hercegovina.info

..., kada počinje izborna šutnja, priopćilo je Središnje izborno povjerenstvo BiH.

U skladu s Odlukom Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, izbori će biti održani u nedjelju, 3. listopada.

Iz SIP-a-a podsjećaju da je početak izborne kampanje, u kojem politički subjekti upoznaju birače i javnost o vlastitim programima i kandidatima, ujedno i početak monitoringa izbornog procesa u kojem SIP ima ovlasti sankcionirati izborne aktere koji se ne ponašaju u skladu s Izbornim zakonom BiH.

Predsjednica SIP-a Irena Hadžiabdić istaknula je  da je u tijeku izborne kampanje političkim subjektima zabranjeno uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati tiskane oglase, postere, plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje.

Također, zabranjeno je narušavanje spolne (rodne) ravnopravnosti, ometanje skupova drugih političkih subjekata te sprječavanje novinara u obavljanju posla u skladu s izbornim i pravilima profesije, kao i lažno predstavljanje uime bilo kojeg političkog subjekta.

Predsjednica SIP-a BiH upozorila je da će energično biti sankcionirani slučajevi korištenja jezika (govora mržnje), koji nije primjeren fer-kampanji i koji bi mogao eventualno inicirati nasilje, il širenje mržnje.

"Ovom prilikom pozivam političke subjekte, njihove kandidate te zaposlene i na drugi način angažirane u izbornoj administraciji da se uzdrže od korištenja i antidržavne i nacionalističke retorike, te od svih izjava koje dižu tenzije i molim ih da vode fer-kampanju", kazala je Hadžiabdić,  podsjećajući da to nije samo zakonska, nego i obveza prema biračima BiH.

SIP BiH u tom kontekstu ima ovlasti izreći novčanu kaznu do 10.000 KM, odnosno ukloniti ime kandidata s kandidatske liste ili poništiti ovjeru političkog subjekta.

U skladu s Izbornim zakonom, odnosno utvrđenim kriterijima, bh. troškovi izborne kampanje limitirani su na ukupno 65 milijuna KM, a limit za političke subjekte koji imaju ovjerene liste na svim razinama pojedinačno iznosi oko tri milijuna KM.

Naime, propisano je da se može utrošiti najviše 30 feninga (za županijsku razinu 20 feninga) po biraču po izbornom krugu, a prema stanju od 19. kolovoza na središnjem biračkom popisu nalazi se 3.126.599 osoba.

Za članove Predsjedništva BiH koji se neposredno biraju s teritorije Federacije BiH ukupan broj birača je 1.934.417 te za člana Predsjedništva BiH koji se neposredno bira s teritorije Republike Srpske ukupan broj birača je 1.192.182.

SIP BiH završio je aktivnosti u vezi s izjavama o imovinskom stanju kandidata koje su dostupne na internet-stranici www.izbori.ba.

O ovu obavezu, kako je rečeno, oglušilo se 378 od  3.900 kandidata, koliko ih je bilo u obvezi odgovoriti zahtjevu za dostavu izjava o imovinskom stanju, a radi se o kandidatima ovjerenim za razinu vlasti iznad županijske, jer članovi županijskih skupština tek nakon izbora imaju tu zakonsku obvezu.

U nadležnosti SIP-a BiH je da kandidate koji nisu dostavili izjave o imovinskom stanju može novčano sankcionirati od 1.000 do 5.000, a političke subjekte do 10.000 KM.
 
Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s "trošenjem državnih resursa" u izborne svrhe, predsjednica SIP-a BiH kazala je da ovo povjerenstvo kontrolira zakonitost izvora financiranja, način trošenja i eventualno prekoračenje utvrđenog limita, te da se u tom pogledu koristi predizbornim i postizbornim izvještajem samih političkih subjekta, ali i evidencijama nadležnih institucija.

Hadžiabdić navodi da financiranje političkih subjekata iz proračuna dostiže čak 82 posto te da je to najznačajniji izvor njihovog financiranja, a da slijede sredstva koja su prikupe na temelju članarina, odnosno priloga pravnih i fizičkih osoba, podsjećajući da nije dozvoljeno financiranje putem javnih poduzeća ili državnih organa, mimo onog što političkim subjektima pripada iz proračuna.

SIP BiH bilježi mali broj prigovora i žalbi u vezi s vođenjem izborne kampanje prije njenog službenog početka, a odnose se na plaćeno političko oglašavanje.

Takvih prigovora/žalbi zaprimljeno je osam, a u dva slučaja SIP je po službenoj dužnosti pokrenuo to pitanje.

SIP BiH raspisao je opće izbore za Predsjedništvo BiH, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, Narodnu skupštinu RS-a i skupštine županija u Federaciji BiH.( Fena)