Obilježena 20. obljetnica Organizacije HDZ BiH za Brčko distrikt

HDZ BiH na brčanskim prostorima kroz svoju dvadesetogodišnju povijest imao je i uspona i padova, ali je i danas stožerna stranka hrvatskog naroda. U povodu obilježavanja svoga jubileja Organizacija HDZ BiH za Brčko Distrikt je u petak, 18. lipnja 2010. godine u Brčkom upriličila niz aktivnosti. U prijepodnevnim satima su izaslanstva Predsjedništva HDZ BiH i Organizacije HDZ BiH za Brčko Distrikt položili vijence u središtu grada, na mjestu gdje će se graditi spomenik poginulim braniteljima 108. brigade HVO-a Ravne Brčko. Nakon toga služena je Sv. misa u crkvi Presvetog Srca Isusovog u Brčkom. Središnji događaj bila je svečana sjednica Organizacije za Brčko Distrikt u povodu 20. obljetnice postojanja.

Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović je u svom obraćanju poručio:

„HDZ BiH stožerna je stranka hrvatskoga naroda u BiH. Hrvati u BiH su danas ustavno nejednakopravni s druga dva konstitutivna naroda u BiH. Nas mora zadovoljiti jedino istinska ustavna jednakopravnost hrvatskoga naroda u BiH. Moramo razumjeti da bez dogovora sa srpskim i bošnjačkim strankama mi uopće ne možemo biti u vlasti. Bez ključne srpske i bošnjačke stranke ne može se napraviti vlast, a bez svih hrvatskih stranaka zajedno može se bez problema napraviti vlast i toliko o ravnopravnosti tri konstitutivna naroda u BiH. Mi smo javnosti već odavno ponudili naše viđenje tog novog Ustava - BiH u međunarodno priznatim granicama, jednakost tri konstitutivna naroda u BiH i diskontinuitet teritorija u BiH kroz četiri federalne jedinice na srednjoj razini vlasti. Ovo će apsolutno spriječiti bilo kakvo razmišljanje ili tehničku mogućnost bilo kakvih podjela. Zaštitit ćemo do kraja ustavnu poziciju hrvatskoga naroda u BiH. Stabilnost BiH mora biti strateški interes europske Hrvatske, odnosno da se kroz novi Ustav konačno osigura istinska ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH. Za ovogodišnje povijesne izbore, jer oni uistinu jesu takvi za Hrvate u Bosni i Hercegovini, HDZ BiH si je postavio jasni cilj - više od 130 tisuća glasova. To će značiti ostvarenje rezultata od prije 12 godina a što će biti vrednije s obzirom na današnje okolnosti. Taj će rezultat, također, značiti jasnu prepoznatljivost HDZ BiH kod međunarodnih i domaćih političkih čimbenika. Bit će to prepoznatljiva snaga bez koje se neće moći razgovarati o uređenju BiH, ustavnim promjenama i svim budućim reformskim aktivnostima-, kazao je dr. Čović.

Predsjednik HDZ BiH je govoreći na Svečanoj akademiji u Brčkom iskazao uvjerenje da će još bolji izborni rezultat postići Borjana Krišto - kandidat HDZBiH za člana Predsjedništva BiH. On je još veći izborni krah predvidio hrvatskim strankama u BiH kojima je jedina strategija onemogućiti jedinstvo Hrvata. Razumijemo njihovu nervozu, jer je već sada svima jasno kako oni nemaju nikakve sadržajne kampanje i jedino što im je preostalo jesu obmanjivačke izjave i priopćenja", kazao je Čović.

Dr. Dragan Čović je podsjetio da je on 9. predsjednik HDZ BiH, dok su druge stranke promijenile tek jednog ili dva predsjednika. Također je podsjetio kako je oko 180 dužnosnika HDZBiH smijenjeno zbog navodnog protudaytonskog djelovanja premda su njihovi istupi bili jedino na ukazivanju nejednakosti Hrvata u BiH i nužnosti ustavnih promjena a što se u ovom vremenu potvrđuje kao jedini izlaz za BiH. Potpisivanje sporazuma između HDZ BiH i HDZ Hrvatske ocijenio je "posebnim danom za HDZ BiH", koji je usporedio s osnivanjem stranke prije 20 godina. "Iako je naizgled kratak i skroman, ovim smo sporazumom otvorili novu stranicu za Hrvate u BiH, posebno zbog izbora. Vjerujemo da će HDZ BiH uvjerljivo dobiti predstojeće Opće izbore ", rekao je dr. Čović.

Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović je, također, posebno istaknuo kako svakodnevno sve veći broj mladih i obrazovanih kadrova pristupa HDZ BiH, kako HDZ BiH prepoznaju kao stožernu stranku hrvatskog naroda u BiH te kako su Mladež HDZ BiH, Zajednica žena HDZ BiH „Kraljica Katarina Kosača" i Politička akademija HDZ BiH tri stupa na kojima će u budućnosti stajati HDZ BiH.

Predsjednik Organizacije HDZ BiH za Brčko distrikt dr. Ante Domić je u svom govoru istaknuo: „ Ova obljetnica nas vraća dvadeset godina u povijest, u vrijeme kada se u ovoj dvorani Doma kulture održala utemeljiteljska skupština HDZ za općinu Brčko. Ondašnji režim je koristio sva raspoloživa sredstva zastrašivanja Hrvata, i buđenje nacionalne svijesti, te su u proljeće 1990 godine i zabranili rad HDZ na prostoru Brčkog. Od tog trenutka počinje borba Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine sa ostacima režima koji je i doveo Hrvate Brčkog u neravnopravan položaj. Tu borbu karakterizira demokratiziranje društva kroz uvođenje višestranačkog sustava. Hrvati Brčkog i pored zastrašivanja i neprijateljskog etiketiranja, prepoznali su politiku HDZ BiH i počeli je prihvaćati kao svoju, jer se jedino ona otvoreno i nedvosmisleno suprotstavljala nastavku politike prema hrvatskom narodu kao narodu drugog reda.

Briga za svoj narod omogućila je HDZ pravodobno shvaćanje situacije i pravodobno organiziranje obrane hrvatskih prostora. Bespoštedna borba Davida i Golijata nagovještavala je neizvjesnu budućnost. Iako smo se spremali za obranu nismo očekivali takvu podmuklost i mržnju neprijatelja koji je i prije početka rata počinio stravične zločine. Masakr nad Hrvatima u nebranjenim hrvatskim selima za koje na žalost i sramotu pravosuđa do sada nije nitko odgovarao. Pokolj nismo uspjeli spriječiti jer nismo imali vojne sile, ali smo uspjeli 108. pješačkom brigadom HVO obraniti prostor i sačuvati biološku supstancu Hrvata. Netom nakon rata tadašnje naše brčansko stranačko vodstvo posustaje u zaštiti i promoviranju hrvatskih interesa. Počeli su mijenjati film, odustali su od politike koje su sami kreirali, što više počeli su blatiti sve što je nama bilo sveto. Oformili su nove inicijative, inicijative koje su vodile i vode Hrvate u ambis. Takvim provokacijama pojedinih članova stranke, Hrvati se nisu dali zavesti, znali smo koji je pravi put, koja je prava politika, a to je bila politika HDZ. Strpljivo slušajući svoj narod, strpljivo gradeći izgubljeno povjerenje, nanovo uspostavljajući stranačku infrastrukturu stvorili smo organizaciju prepoznatljivu po svojem ponašanju, čvrstim nepokolebljivim stavovima. Postali smo poželjan partner svih političkih opcija Brčko distrikta BiH i aktivni sukreator rješavanja statusa Brčkog i njegovog uključenja u Ustavno pravni poredak BiH , a u Statut Brčko distrikta smo uključili   mehanizme zaštite vitalnih nacionalnih interesa , kojim Hrvati distrikta ostvaruju svoju punu konstitutivnost.

HDZ BiH je stožerna stranka u Hrvata, stranka koja u kontinuitetu i na svestran način štiti interese našega naroda. Kao dokaz da ne postupamo stihijski govore izborni rezultati u proteklih dvadeset godina kao odgovor nesebičnog načina zaštite interesa Hrvata u BiH. Dvadeseta obljetnica se poklapa sa općim izborima. Ovi izbori   su važni za sve nas, kako nas koji živimo u BiH tako i svih koji žive rasuti diljem Europe i svijeta. Pozivam sve naše ljude da se pripreme za izbore i da svatko svojim glasom pridonese  izboru člana predsjedništva BiH iz reda hrvatskog narod u osobi gosp. Borjane Krišto. Na ovim izborima ne smije biti pogreške. Usvajanje ustava slijedi nakon izbora, tko će nas predstavljati i pregovarati u ime Hrvata ovisiti će i naša sudbina. Ako to bude osoba iz HDZ BiH uspjeh je zagarantiran, budućnost Hrvata u BiH izvjesna. HDZ BiH je granit koji prkosno raste i što ga više žele srušiti postaje sve tvrđi i čvršći jer ga štiti hrvatski narod. U samo dvije decenije smo uveli višestranački sustav, vodili Domovinski rat, uspostavili mir, i sada se borimo za proeuropsku BiH ravnopravnih konstitutivnih naroda. Nikada se nismo sramili reći tko smo i što smo jer smo uvijek radili na dobro hrvatskog naroda".